Turci jsou rozhořčeni selháním vlády, vyšli do ulic

Pohřeb obětí útoku v Turecku

Pohřeb obětí útoku v Turecku Zdroj: CTK

Poté, co dva sebevražední atentátníci zabili v Ankaře nejméně 97 lidí, vyrazily v Turecku davy lidí do ulic. Umírnění kritici vyčítají vládě neschopnost zajistit bezpečí, jiní jsou přesvědčeni, že incident má posloužit mocenským cílům prezidenta Erdogana. Pokud lidé uvěří, že za útoky stojí krajní levice nebo prokurdská strana PKK, bude to pro Erdoganovu Stranu spravedlnosti a rozvoje znamenat lepší výsledek v nadcházejících parlamentních volbách.

Premiér Ahmet Davutoglu ale prohlásil, že vyšetřování naznačuje spojení s Islámským státem. „Nyní probíhá analýza DNA útočníků a brzy budou známa jejich jména,“ věří premiér. „Tyto útoky nesmí z Turecka udělat Sýrii,“ apeloval Davutoglu na občany.

K výbuchům došlo krátce před plánovanou manifestací požadující zastavení násilí mezi tureckou armádou a militantními Kurdy z PKK. Na místě byl v tu chvíli shromážděn početný dav lidí.

Několik tureckých médií přišlo s tvrzením, že jedním z pachatelů byl bratr jiného sebevražedného atentátníka, který v červenci na jihu země zabil přes 30 lidí. Tento muž byl podle vyšetřovatelů napojen na Islámský stát.