Turecké protesty srážejí turistiku

Protesty v Turecku

Protesty v Turecku Zdroj: ctk

Protesty proti vládě Recepa Tayyipa Erdogana neutichly ani po omluvě vicepremiéra za policejní brutalitu. Demonstranti chtějí, aby turecký kabinet propustil policejní náčelníky a úředníky zodpovědné za zásahy proti nim. Především však nadále požadují ukončení plánu na přestavbu istanbulského parku. Turisté začínají kvůli násilnostem rušit rezervace, což vyděsilo zástupce turistického ruchu.

Podle komentátorů je úterní zmírnění vládního tónu příliš slabé a přišlo příliš pozdě. Násilné potyčky pokračovaly i v noci na středu, přes den se pak do pochodu v Istanbulu opět zapojilo několik odborových svazů. Podobná akce se uskutečnila také v Ankaře. „AKP (vládní strana) se snaží zastrašit podstatnou část společnosti, aby realizovala svoje mocenské sny a omezila práva a svobody,“ uvedli odboráři ve svém stanovisku.

Celkově zatím byli do včerejšího dne během střetů zabiti dva lidé a tři tisícovky jich utrpěly zranění. Většina z nich na straně demonstrantů. Protestující proto mimo jiné požadují, aby policie přestala používat slzný plyn. Vláda zatím vyčíslila hmotné škody na zhruba 37 milionů dolarů.

Situace v Turecku si všímají nejen zahraniční politici, ale také turisté. Hotely hlásí rušení rezervací, zatím ale jen v nejvíce nepokojném městě. „V Istanbulu bylo dosud zrušeno 30 procent rezervací, nikde jinde v Turecku ale ne. Pokud to však bude pokračovat, storna porostou. Turistům vadí slzný plyn. Někteří změnili hotely, jiní odjeli ze země,“ citoval server deníku Today’s Zaman stanovisko jedné turistické asociace.

Šéf dalšího sdružení Basaran Ulusoy vyzval demonstranty i policisty, aby si uvědomili, jaký mají násilnosti dopad na obraz země. Podotkl, že od roku 1990 vyvinula značné úsilí, aby krok za krokem dosáhla úspěchu v odvětví cestovního ruchu. „Nechceme to ztratit v jediném dni. Neměli bychom dát příležitost našim konkurentům na globálním trhu,“ dodal.