Turecko chce od Unie za pomoc s uprchlíky 81 miliard

Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk

Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk Zdroj: ctk

Turecko požaduje po Evropské unii v rámci spolupráce při migrační krizi až tři miliardy eur (81 miliard korun). Podle médií i diplomatů Evropské unie to vyplynulo z diskusí, které v Ankaře vedli zástupci Evropské komise a o nichž dnes informovali členské země v Bruselu.

Původně Evropská unie přislíbila pomoc, určenou hlavně na zlepšení situace milionů převážně syrských uprchlíků na tureckém území, ve třetinové výši. Součástí dohody s Tureckem, které je roky kandidátem na členství v Evropské unii, by mělo být rovněž otevření nových kapitol v přístupových jednáních a jednodušší cestování pro Turky do unie.

Podle deníku Financial Times (FT) dnes zástupci Evropské komise informovali velvyslance unijních zemí o jednáních v Ankaře a o tureckých požadavcích, hovoří dokonce o „předběžné dohodě“. FT zmínily tři miliardy eur, proces směřující k otevření pěti kapitol v tureckých přístupových jednáních a rychlou liberalizaci vízového režimu už v příštím roce.

Turecko jako bezpečná země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal také podle FT jasně najevo, že očekává zařazení své země na vznikající celoevropský seznam bezpečných zemí, pozvánku k vystoupení na unijním summitu či společné jednání vrcholných představitelů osmadvacítky a Turecka.

Diplomaté informace listu potvrzují, komise věc oznámila velvyslancům členských zemí. Dobře informovaný unijní činitel dnes novinářům řekl, že lídři zemí Evropské unie na summitu pravděpodobně ocení postup komise při jednáních s Ankarou. Závěrečnou podporu dosavadním výsledkům, o nichž zástupci evropské exekutivy informovali prezidenty a premiéry osmadvacítky až přímo na jednání, ale nejspíš nevysloví.