Turecko odsoudilo pučisty, kteří chtěli svrhnout Erdoğana. Trump připustil, že v lednu odstoupí

Turecko zažilo v červenci 2016 neúspěšný pokus o vojenský převrat. Jeho 475 účastníků nyní stanulo před soudem. 337 z nich Ankara odsoudila na doživotí.

Turecko zažilo v červenci 2016 neúspěšný pokus o vojenský převrat. Jeho 475 účastníků nyní stanulo před soudem. 337 z nich Ankara odsoudila na doživotí. Zdroj: e15.cz

Prezident USA Donald Trump poprvé naznačil, že v lednu předá moc Joe Bidenovi.
Tchajwanská společnost Foxconn přesouvá část své výroby pro americký Apple z Číny do Vietnamu. Podobný krok nedávno učinily i další firmy, které se obávají, že budou zataženy do americko-čínské obchodní války.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Turečtí důstojníci dostali doživotí

Turecký soud ve čtvrtek odsoudil k doživotnímu vězení 337 vojenských důstojníků a dalších lidí, kteří se podíleli na neúspěšném politickém převratu z roku 2016. Obžalovaní se podle verdiktu Ankary pokusili zavraždit současného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana a narušit ústavní pořádek. Mezi souzenými v nepřítomnosti je také duchovní Fethullah Gülen, který údajně nepovedený puč zosnoval. Během pokusu o převrat před více než čtyřmi lety zahynulo 251 osob a přes dva tisíce jich bylo zraněno.  

Trump poprvé naznačil, že prohrál volby

Prezident Spojených států Donald Trump, který stále výslovně nepřiznal svou porážku ve volbách, poprvé naznačil, že v lednu předá Bílý dům Joe Bidenovi. Trump ve čtvrtek prohlásil, že opustí svoji kancelář pokud sbor volitelů zvolí Bidena novým prezidentem. Volitelé budou o novém prezidentovi hlasovat 14. prosince a výsledek oficiálně vyhlásí 6. ledna. Jedná se ale v podstatě o formalitu. Už několik týdnů je známo, že Biden získal hlasy 306 volitelů, zatímco Trump pouze 232. Agentura Reuters si všímá, že jde tudíž o nejbližší výrok k uznání porážky, jaký dosluhující hlava USA dosud pronesla.   

Z trhů a burz 

Evropské akcie v poklesu

Západoevropské akcie ve čtvrtek oslabily. Pozitivní informace o vývoji nových vakcín zřejmě přebily zprávy o zavedení nových restriktivních opatření v Německu či pokračující blokování rozpočtu Evropské unie Polskem a Maďarskem. Panevropský index STOXX Europe 600 poklesl o 0,12 procenta. Německý DAX ztratil 0,02 procenta. Francouzský CAC 40 se snížil o 0,08 procenta a britský FTSE 100 odepsal 0,44 procenta. Americké burzy byly včera kvůli oslavám dne Díkůvzdání zavřené. 

Foxconn stěhuje část výroby do Vietnamu

Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn přesune na žádost amerického Applu část montáže MacBooků a iPadů z Číny do Vietnamu. Apple se tak chce vyhnout nepříznivým dopadům současné americko-čínské obchodní války, která zřejmě bude pokračovat i během prezidentství Joe Bidena. Foxconn již teď staví na severovýchodě Vietnamu montážní linku, která má být uvedena do provozu v polovině příštího roku. Firma zároveň investuje 270 milionů dolarů, tedy téměř šest miliard korun do nové dceřiné společnosti FuKang Technology. Právě ta má podpořit expanzi Foxconnu na vietnamském trhu.   

Video dne

Pohřeb legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony, který ve středu zemřel na srdeční selhání, vyústil v Argentině v násilné nepokoje. Tisíce fotbalistových fanoušků rozčílilo, že jim nebylo umožněno zahlédnout rakev s jejich oblíbeným hrdinou.   

Stane se dnes

  • Členové zahraničního výboru Evropského parlamentu budou na dálku jednat s ruským opozičním vůdcem Alexejem Navalným
  • Vyjednavači Evropské unie by měli oznámit, jak pokročili v rozhovorech s Velkou Británií o budoucích vztazích a zda je stále šance na uzavření dohody.
  • Přísnější opatření proti šíření koronaviru vstoupí v platnost například v Bulharsku či Severním Irsku.
  • Dnes je Black Friday. Každoroční výprodejová akce ve Spojených státech se letos kvůli pandemii uskuteční převážně on-line. Řada obchodníků proto začala zlevňovat zboží už o několik dní dříve.