Turecko viní Sýrii z výbuchů, podle některých hrozí válka

Místo pumového útoku v tureckém městě Reyhanli

Místo pumového útoku v tureckém městě Reyhanli Zdroj: ctk/ap

Sobotní dvojí pumový útok v tureckém pohraničí si vyžádal životy 46 lidí a stovku raněných. Jde o nejvážnější incident v blízkosti syrské hranice od začátku vnitřních bojů v Sýrii. Turecko atentát připisuje spojencům Damašku, syrská vláda jakoukoli odpovědnost důrazně popřela a místo toho ostře kritizovala Ankaru.

Na rušném místě před budovou místní správy a poštou ve městě Reyhanli vybuchly v sobotu dva automobily naplněné náložemi. Útoky nepřežilo 46 lidí, asi 50 raněných je stále v nemocnicích. Identifikováno bylo 35 osob, většina z nich jsou Turci, jen malý počet Syřané. Dnes začaly pohřby. Město využívá jako svou logistickou základnu syrská opozice a v jeho blízkosti jsou také syrští uprchlíci, což zlobu místních obrací proti nim.

Turecká vláda ale útoky s uprchlíky nespojuje. Ministr vnitra Muammer Güller řekl, že je spáchala skupina, již úřady znají, avšak nejmenoval ji. Zatčeno bylo devět osob, z nichž některé se už údajně doznaly. Všechny mají turecké občanství.

Ministr zahraničí Ahmet Davutoglu řekl, že viníci jsou titíž, kteří před nedávnem útočili v sunnitské enklávě v blízkosti syrského města Baníjás. Tamní útok, při němž bylo zabito na 50 lidí, je připisován syrské armádě. Davutoglu zdůraznil, že atentáty nemají nic společného s uprchlíky, ale pouze a jedině se syrským režimem.

Syrský ministr informací Umrán Zuhbí to označil za nepodložená obvinění a doporučil tureckému premiérovi Recepovi Tayyipovi Ergdoganovi, aby rezignoval. Zuhbí také poukázal na to, že se Turecku útok hodí před Erdoganovým čtvrtečním jednáním ve Washingtonu, protože bude moci požadovat americkou intervenci do Sýrie. Davutoglu už dnes žádal, aby svět zasáhl proti syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi, protože bezpečnostní rizika v okolních zemích se zvyšují.

Útok zchladil naděje, jež tento týden vyvolali američtí a ruští diplomaté dohodou o tom, že uspořádají novou mezinárodní konferenci o řešení syrské krize. Naopak vzrostly obavy z rozšíření syrského konfliktu do okolních států, když Ankara už v sobotu oznámila, že je připravena se bránit.

Při útoku v Reyhanli zemřelo 46 lidíPři útoku v Reyhanli zemřelo 46 lidí | ctk/apPři útoku v Reyhanli zemřelo 46 lidí

V Reyhanli se protestuje, místní lidé útočí na automobily syrských uprchlíků a dávají nepokrytě najevo, že uprchlíky ve své blízkosti nechtějí. Turecko přijalo na 400 tisíc syrských běženců a od počátku konfliktu stojí na straně syrské opozice.

Na to také poukazuje místní tisk, který kritizuje vládu za chybnou zahraniční politiku, která Turecko vleče do syrského konfliktu. Některé listy atentáty připsaly levicové a prosyrské skupině Acilciler Miraça Urala, která působí v pohraničí.

Jak uvedla pro Českou televizi vedoucí syrsko-turecké mise Člověka v tísni Dagmar Fousková, tlaková vlna po výbuchu v Reyhanli rozbila okna i místní kanceláři této organizace.

Syrská exilová opozice dnes uvedla, že počet obětí více než dvouletého syrského konfliktu přesáhl 80 tisíc. Podle OSN je v důsledku bojů na útěku na pět milionů lidí.