Turecko zváží referendum o EU, pokud se zadrhne vstupní proces

Turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Erdogan Zdroj: CTK

Pokud se zadrhnou rozhovory Turecka o jeho vstupu do Evropské unie, turecká vláda zvažuje referendum o pokračování snah o členství v EU. Oznámil to dnes podle agentury Anadolu turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu. Zároveň ale uvedl, že příští týden má být v Bruselu otevřena další kapitola vstupních jednání. O tom s odvoláním na bruselské zdroje informovala i agentura AFP.

„Pokud nebude vstupní proces postupovat, pak se možná zeptáme svého lidu, zda máme v jednání pokračovat,“ uvedl podle agentury Anadolu Çavuşoglu na tiskové konferenci v Ankaře. Zopakoval tak středeční slova prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Turecko by se mohlo inspirovat referendem o brexitu při svém jednání o vstupu do EU.

Šéf turecké diplomacie také oznámil, že 30. června má být v Bruselu otevřena kapitola nazvaná finanční a rozpočtové otázky. Účastnit se tohoto kroku má i místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a turecký ministr pro unijní záležitosti Ömera Çelik.

Turecko požádalo o členství v unii již v roce 1987 a od roku 1999 má status kandidáta. Vstupní rozhovory s Ankarou zahájila EU v roce 2005. Od té doby ale byla uzavřena pouze jedna z celkem 35 kapitol, do nichž je jednání podle tematických okruhů rozděleno. Zatím poslední, 15. kapitola, byla otevřena loni v prosinci po tříleté přestávce.

Rozhovory byly dlouho zamrzlé mimo jiné kvůli nedodržování svobody projevu a porušování lidských práv v Turecku. Jednání blokoval také Kypr, respektive jeho řecká část, která považuje Ankaru za okupanta severní části kyperského ostrova.

Obnovení zamrzlých rozhovorů slíbila EU Turecku loni na podzim výměnou za pomoc Ankary při zvládání migrační krize. Kromě toho Brusel Turecku schválil finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech a urychlení procesu zavedení bezvízového styku.