Turecký prokurátor žádá až 15 let vězení pro obránce lidských práv z vedení Amnesty International

turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Tresty sahající od 7,5 roku až po 15 let vězení navrhla turecká prokuratura pro 11 ochránců lidských práv, zadržených letos v létě a obviněných z napomáhání teroristům či přímo z příslušnosti k "teroristické organizaci". Mezi obviněnými jsou Idil Eserová a spolupracovník Taner Kiliç z vedení organizace Amnesty International v Turecku, jakož i německý a švédský občan.

Kiliç byl zatčen již v červnu a obviněn z používání šifrovací aplikace ByLock, kterou Ankara označuje za komunikační nástroj strůjců zmařeného pokusu o státní převrat z loňského července. Jeho zosnování přičítá Ankara hnutí duchovního Fethullaha Gülena, což dotyčný z exilu v USA rozhodně odmítá.

Ostatní aktivisty turecké úřady zadržely během semináře o digitální bezpečnosti v hotelu na ostrově Büyükada u Istanbulu, kde dotyčný Němec a Švéd Peter Steudtner a Ali Gharavi přednášeli. Zadržení vyvolalo prudkou výměnu názorů mezi Ankarou a Berlínem, který pohrozil změnou politiky vůči Turecku.

Turecké úřady od loňského zmařeného pokusu o převratu zadržely v Turecku více než dvě desítky německých občanů. Řada z nich měla dvojí občanství.

V souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zatkl téměř 60 tisíc osob, které jsou nyní za mřížemi nebo čekají na verdikt. Až 150 tisíc osob v soukromé i státní sféře, včetně soudů, policistů či učitelů, přišlo o práci kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí.