Tusk v návrhu dohody s Británií slibuje záchrannou brzdu proti imigraci

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron

Předseda Evropské rady Donald Tusk a britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Návrh dohody, která má nově definovat vztah Velké Británie a Evropské unie, zveřejnil stálý předseda Evropské rady Donald Tusk. Dokument, kterým se ještě tento měsíc bude zabývat summit EU, je podle Tuska dobrým základem ke kompromisu, "unijní prezident" ale ještě čeká tvrdá jednání. Britský premiér David Cameron reagoval poznámkou, že ačkoliv dokumenty ukazují pokrok ve všech čtyřech oblastech, o kterých chtěl Londýn jednat, je třeba ještě další práce.

V oblasti volného pohybu osob je nutné plně respektovat stávající unijní smlouvy, zdůraznil dnes šéf vrcholných setkání unie. Podle návrhu by tak měla Evropská komise navrhnout nová pravidla ustavující mechanismus „záchranné brzdy“.

To by členské zemi umožnilo reagovat na výjimečnou situaci spojenou s příchodem velkého množství pracovních sil z jiných států osmadvacítky. Ve chvíli, kdy by jejich počty například příliš zatěžovaly sociální systém, mohl by nově příchozím za určité období být až na čtyři roky omezen přístup k určitým sociálním dávkám.

O detailech se bude ještě jednat

Mezi dokumenty, jež Tusk zveřejnil, je přitom také návrh vyjádření Evropské komise, podle které podobná „výjimečná situace“ v Británii existuje už nyní. Za onu brzdu by tedy mohl Londýn zatáhnout okamžitě. O detailech, ale také o době, po kterou budou brzdou spouštěná omezení platit, budou podle Tuska muset ještě jednat přímo šéfové států a vlád unie.

Součástí legislativních změn v této oblasti má být také nová úprava ztěžující zneužívání přídavků na děti a „export“ těchto dávek z Británie do jiných zemí osmadvacítky.

„Tento text, pokud s tím budou souhlasit všechny členské státy, je sám o sobě mezinárodněprávní rozhodnutí, které je právně závazné a nezvratné,“ řekl mluvčí britského premiéra Camerona. „Návrhy v oblasti imigrace a sociálního zabezpečení nám umožní lepší kontrolu migrace z EU,“ dodal.

„Být či nebýt spolu, to je otázka, kterou musí zodpovědět nejen Britové v referendu, ale také 27 ostatních členů EU v příštích dvou týdnech,“ upozornil dnes Tusk.

Některé členské země unie měly od počátku velký problém právě s britskou snahou omezit možnost pracovníků z jiných států EU čerpat některé britské sociální dávky. Kompromisem, v zásadě přijatelným i pro Česko, má být právě ona záchranná brzda.

Donald Tusk dnes publikoval dopis, ve kterém shrnuje výsledky několika měsíců jednání. Spolu s ním zveřejnil podrobné návrhy souvisejících dokumentů, které by měly přijmout příslušné evropské instituce, tedy unijní summit a Evropská komise.

„Není dohodnuto nic, dokud není dohodnuto vše,“ zdůraznil v dopise Tusk. Je však prý přesvědčen, že společné zájmy zemí unie jsou silnější než to, co je dělí.

Referendum ještě letos?

Novou podobu vztahů ostrovního království a EU chce britský premiér David Cameron domluvit před tím, než vyhlásí referendum o setrvání země v unii. To slíbil svým voličům před posledními parlamentními volbami. Hlavní z materiálů předložených dnes Tuskem, právně závazné „Rozhodnutí hlav států a vlád“ by mělo ostatně začít platit až poté, co britská vláda Brusel informuje o rozhodnutí země v unii setrvat.

Referendum Cameron slíbil uspořádat do konce roku 2017, je však velmi pravděpodobné, že by se mohlo uskutečnit už v letošním roce. Londýn proto už měsíce jedná s dalšími hlavními městy a také s Evropskou komisí o čtyřech hlavních oblastech, v nichž by měly být vzájemné vztahy změněny.

Unijní summit by měl podle návrhů také potvrdit princip vzájemného respektu mezi zeměmi, které jsou členy eurozóny a těmi, které se součástí měnové unie stát nechtějí.

Žádné veto nad eurozónou

Počítá se proto předběžně se vznikem mechanismu, který - ačkoliv by dával státům mimo euro potřebné záruky - by zároveň neznamenal jejich veto nad eurozónou. Umožnil by ale třeba žádat, aby věci týkající se eurozóny projednával summit celé EU. Také v této oblasti ale detaily budou muset domluvit až přímo lídři zemí unie, poznamenal dnes Tusk.

Návrhy také vycházejí vstříc britskému požadavku na větší roli národních parlamentů. Pokud si jich to bude přát dostatečné množství, mohly by za určitých podmínek dosáhnout toho, že se členské země zcela přestanou zabývat konkrétním legislativním návrhem z dílny Evropské komise.

Poslední oblast dnešních Tuskových návrhů má uspokojovat britskou snahu posílit konkurenceschopnost osmadvacítky. Diplomaté členských zemí budou o dnešních Tuskových návrzích diskutovat v pátek s cílem uzavřít dohodu na únorovém unijním summitu.

Záchranná brzda je přijatelná, míní Prouza
Mechanismus záchranné brzdy pro přidělování sociálních dávek je podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) přijatelným řešením britského požadavku vůči Evropské unii na omezení podpory pro imigranty.

„Safeguard mechanism je přijatelné řešení, důležitá nyní bude diskuse o délce omezení pohybu,“ napsal Prouza v tweetu, který vztahoval k takzvanému čtvrtému koši britských požadavků. Ten se týká přání Londýna omezit sociální podporu pro pracovníky z jiných států osmadvacítky.

Prouza ocenil, že návrh obsahuje ustanovení, které umožňuje státům mimo eurozónu zasahovat do jejího rozhodování. Tento britský požadavek Česká republika podporovala.

Další část návrhu se týká prohlubování vnitřního trhu a konkurenceshopnosti. Podle Prouzova tweetu je dobrá zpráva, že se EU zaměří na snížení administrativní zátěže a bližší spolupráci v oblasti digitalizace a energetiky. Neutrálně se tajemník vyjádřil ohledně možnosti Britů neúčastnit se další politické integrace.