Tvorba pracovních míst snižuje tlak na Fed

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Nečekaně vysoký přírůstek pracovních míst v USA během minulého měsíce pomohl roztrhat některé mraky nad největší ekonomikou světa. Americká centrální banka (Fed) tak bude určitě pokračovat v pozvolném utažení měnových kohoutků.

Americká ekonomika v únoru vytvořila 175 tisíc nových pracovních míst oproti 149 tisícům, které očekávali analytici. Tvorba nových míst poslední čtvrtrok akceleruje. V prosinci přibylo 84 tisíc míst, v lednu už 129 tisíc. A to překvapivě navzdory mrazivému počasí a přívalům sněhu.

Svým vlastním životem si nadále žije míra nezaměstnanosti. Ta v únoru vzrostla o desetinu procenta na 6,7 procenta.
Analytici opakovaně varovali před pomalejším poklesem nezaměstnanosti či naopak jejím růstem. Logickým vysvětlením je, že jak se ekonomika zotavuje z nejhorší krize za posledních 80 let, bude přibývat Američanů vracejících se na trh práce. Řada lidí v USA v posledních letech hledání práce vzdala, tím vypadla ze systému a snížila míru nezaměstnanosti. V únoru takzvaná participace vzrostla o 264 tisíc, což nestačil přírůstek nových míst absorbovat, a došlo k nárůstu míry nezaměstnanosti. Míra participace se i tak ale pohybuje pod 63 procenty, což je nejníže za posledních 40 let.

Fed nadále drží slib předchozího šéfa Bena Bernankeho nezvyšovat úrokové sazby, pokud se míra nezaměstnanosti bude držet nad 6,5 procenta. Na svém dalším zasedání v příštím týdnu může Fed naopak posunout hranici, nad kterou sazby zvyšovat nebude, ještě níže.

Páteční pozitivní data pomohla americkému dolaru odlepit se od čtyřměsíčních minim a vůči koruně se dolar obchodoval okolo 19,7 koruny. Na více to ale nestačilo, protože pozitivní data z trhu práce zastínila krize na Ukrajině. To způsobilo, že americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 zůstaly na zelené nule.