Uděláme vše k zastavení násilí, slibuje Putin. A vyzývá k mobilizaci

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko udělá vše pro to, aby zastavilo krveprolití na východní Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin to prohlásil během návštěvy anektovaného ukrajinského poloostrova Krym. Podle agentury Reuters také řekl, že Rusové se musí „mobilizovat“ ve prospěch své vlasti a nikoli pro konflikt s okolním světem a oznámil rozmístění vojáků na Krymu, kde již sídlí ruská černomořská flotila.

„Uděláme všechno, co je v našich silách, aby ten konflikt skončil co nejdříve, abychom zastavili krveprolití na Ukrajině,“ řekl Putin k událostem na východní Ukrajině, kde ukrajinská armáda bojuje proti proruským separatistům.

„Musíme rozvážně, důstojně a účinně pracovat na budování naší země, ne na tom, abychom ji odřízli od okolního světa,“ prohlásil také ruský prezident. „Musíme se sjednotit a mobilizovat, ale ne kvůli válce či jinému druhu střetu…, ale pro tvrdou práci ve jménu Ruska,“ dodal.

Krym podle Putinova názoru může pomoci k uzdravení Ruska po dramatickém rozkolu, který ve 20. století utrpělo, neboť je (Krym) sjednocujícím prvkem.

Místo dolaru rubl

Vyjádřil se i k tématu ruského plynu a ropy. Podle něj by země měla v celosvětovém měřítku v budoucnu vyžadovat platby za tyto strategické suroviny v rublech, neboť monopolní platby v dolarech v energetickém odvětví poškozují ruskou ekonomiku.

„Měli bychom jednat opatrně. V současné době se pokoušíme dohodnout s některými zeměmi na obchodování v národních měnách,“ řekl k otázce plateb v rublech.

Putinův projev:
Bez očekávaných senzací se ve čtvrtek na Krymu uskutečnilo mimořádné zasedání ruské vlády, při kterém v přítomnosti federálních poslanců a senátorů promluvil prezident Vladimir Putin. Přestože média připravovala čtenáře a posluchače na „velká rozhodnutí“ k vývoji na Ukrajině, prezidentův projev hodnotí i západní komentátoři jako umírněný a smířlivý. Poprvé po dlouhé době dokonce řeč hlavy státu nepřenášela žádná ruská televize.

Putin oznámil, že na Krymu bude rozmístěna vojenská operační skupina a že již podepsal příslušné zřizovací listiny. „Ministerstvo obrany připravilo program vzniku a rozvoje vojenských sil na Krymu. Ten program jsem schválil,“ řekl šéf Kremlu. Dodal, že to nebude drahé a že vojenská přítomnost na poloostrově nebude příliš veliká.

Návrat carské vlajky

Bezmála větší pozornost ve čtvrtek ruská média věnovala projevu šéfa ruských nacionalistů Vladimira Žirinovského, který byl krymské poradě rovněž přítomen. Vyhlášený kritik Západu navrhl, aby ruskou vlajku nahradila stará vlajka carského Ruska, aby nynější hymnu nahradila imperiální píseň Bože, cara chraň a aby byl titul prezidenta přejmenován na „nejvyšší vládce“.

Vladimir ŽirinovskijVladimir Žirinovskij | Maiakinfo CC BY-SA 3.0 Wikimedia CommmonsŽirinovskij by rád viděl návrat carského Ruska (foto Wikimedia Commmons)

Nezůstalo ale jen při tom. Aby si Západ dostatečně uvědomil váhu dnešního Ruska, měla by Moskva podle Žirinovského zesílit militaristickou propagandu a přesunout armádu blíž západním hranicím. Na konci svého projevu podle moskevského rozhlasu Žirinovskij vypadl z role, když začal hovořit o tom, že je mu na Krymu horko a na severu v Archangelsku nebo ve Vorkutě že je to prý lepší.

Putin výroky Žirinovského označil za jeho osobní názor, který neodpovídá oficiálnímu stanovisku Ruska. „Předvedl se ale náramně,“ poznamenal ruský prezident. Putin ve čtvrtek ukončí dvoudenní návštěvu Krymu. Ve středu zde vedl schůzi prezidentské Bezpečnostní rady a jednal s šéfy ruské správy poloostrova a přístavu Sevastopol.

Dnes uspořádal velké zasedání vlády za účasti federálních poslanců a senátorů, jehož hlavním tématem byla Ukrajina.

Ukrajina, bojeUkrajina, boje | E15