Ukázali jste lidskost, děkuje Gauck Němcům za přístup k uprchlíkům

Joachim Gauck

Joachim Gauck Zdroj: ctk

Německý prezident Joachim Gauck ve svém vánočním poselství, které bude odvysíláno v pátek, tedy na Boží hod, ale jehož obsah byl již zveřejněn, ocenil nápomocný přístup Němců během nynější uprchlické krize. Němci tak podle něj ukázali lidskost.

„Vy všichni jste se stali tváří vřelé a lidské země,“ uvádí v poselství Gauck. „Ať již v rámci práce nebo dobrovolně jsme ukázali, co je v nás - dobrá vůle, profesionalita a také umění improvizace. A jsme svědky toho, že jedinci i společnost mohou stále objevovat a růst,“ dodává spolkový prezident s tím, že tak může země rozpoznávat výzvy, které přijímá a které podle něj i zvládne.

Gauck dále uvádí, že tam, kde úřady narážejí na svá omezení, přicházejí spontánně a samozřejmě občané, aby běžence přivítali. „Tisíckrát jste přinesli jídlo a pití, přikrývky a oblečení, organizovali jazykové kurzy a nabídli podporu úřadům,“ říká německý prezident. Bezpočtukrát podle něj učinili vše, co je v jejich silách, i policisté, úřady, školy a školky.

Mimořádně velká výzva

Uprchlickou krizi, během které do Německa přišlo v letošním roce milion žadatelů o azyl, považuje Gauck za mimořádně velkou výzvu. Vyzývá proto, aby se řešení problémů, které s běženeckou problematikou souvisejí, hledalo demokratickými způsoby. „Jedno je však jisté. Násilí a nenávist nejsou legitimním prostředkem debat, žhářství a útoky na bezbranné lidi si zaslouží naše opovržení a potrestání,“ dodává.

Gauck je přesvědčen, že občané i jejich zvolení zástupci naleznou taková řešení, která budou odpovídat etickým normám Německa a která neohrozí sociální soudržnost země. Řešení navíc musí zohlednit blaho obyvatel a zároveň nesmějí zapomínat na tíseň běženců.

Prezident ve svém projevu rovněž přiznává, že v závěru letošního roku je obtížné nechat se unést vánoční atmosférou, neboť letošek poznamenala řada neštěstí, násilností, teroru a válek. Připomíná například zřícení letounu německé společnosti German Wings, listopadové teroristické útoky v Paříži a ozbrojené konflikty na Blízkém východě a Africe. Zmiňuje se i o napětí a sporech uvnitř Evropské unie.