Ukrajina chystá mobilizační plány pro případ války

Obrněný transportér v blízkosti kyjevského Majdanu.

Obrněný transportér v blízkosti kyjevského Majdanu. Zdroj: ctk

Vyhotovit mobilizační plány národního hospodářství pro případ války přikázal šéfům ukrajinských oblastí premiér Arsenij Jaceňuk. Zároveň oznámil, že vláda rozhodla o zvýšené ostraze strategických objektů po celé zemi. Podle ukrajinských médií byly už hlídky posíleny ve východoukrajinském Charkově, kde v minulých týdnech došlo k několika pumovým atentátům.

Šéfové oblastí by měli každý pracovní den zahájit analýzou aktuální bezpečnostní situace, řekl Jaceňuk. „Situace není jednoduchá. Našim úkolem je plně ochránit klíčové objekty infrastruktury, které mají strategický význam pro město, oblast i stát,“ upozornil premiér.

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov řekl, že pumové útoky a pokusy o ně policisté zaznamenali i v Oděské a Záporožské oblasti, které sousedí s neklidným Donbasem. „Teroristická hrozba se stává realitou. Proto je třeba bez jakékoli paniky zajistit náležitá protiteroristická opatření,“ řekl Turčynov.

Podle agentury Unian Kyjev postupně utahuje i smyčku kolem povstaleckých území, aby zabránil pronikání diverzních skupin. Omezuje dopravní spojení se zbytkem Ukrajiny a buduje kontrolní posty na přístupových komunikacích.

Podle zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale podobné kroky ohrožují možnosti humanitární pomoci obyvatelstvu postiženému válkou. Kontrola na přístupových silnicích se podle UNHCR netýká jen místních lidí, ale i pracovníků humanitárních agentur OSN a dalších mezinárodních organizací. „Tato opatření ještě víc komplikují pohyb humanitárních pracovníků a plnění jejich mise,“ uvedl UNHCR v prohlášení.

Mluvčí UNHCR Rupert Colville zároveň na tiskové konferenci v Ženevě potvrdil dřívější informaci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, že konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal už přes pět tisíc obětí. Jen během posledních devíti dnů, během niž vrcholily krvavé boje o doněcké letiště, podle Colvillea zahynulo v Donbasu 262 lidí. Od zářijového prvního pokusu o příměří šlo o nejtragičtější období, řekl mluvčí.

Putin: Odpovědnost za civilní oběti nese Kyjev

Ukrajinská vláda podle ruského prezidenta Vladimira Putina „vydává zločinné rozkazy k palbě na hustě osídlené čtvrti Doněcku“. Na východě Ukrajiny se do bojů zapojilo dělostřelectvo, raketové vojsko a letectvo, které pálí bez rozlišení po obydlených čtvrtích, řekl prezident.

„To vše se děje zároveň s hledáním viníků a za doprovodu propagandistických hesel o hledání cesty k míru. Odpovědní jsou ti, kdo vydávají takové zločinné rozkazy. Lidé, kteří to dělají, musejí vědět, že neexistuje žádný jiný způsob řešení podobných konfliktů, než jsou mírová jednání a politické prostředky,“ citovala z Putinova projevu agentura TASS.

Autobusová zastávka po zásahu dělostřeleckým granátem.Autobusová zastávka po zásahu dělostřeleckým granátem.|ctkAutobusová zastávka v Doněcku po zásahu dělostřeleckým granátem.

nese podle Ruska odpovědnost ukrajinská armáda.

Putin připomněl, že před týdnem zaslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi dopis, v němž navrhl stažení těžké bojové techniky z linie fronty. „Dělostřelectvo a raketové vojsko mělo být odsunuto do takové vzdálenosti, z níž by nebylo možné ostřelovat osídlená místa,“ řekl prezident.

Moskva podle něj nejen nedostala smysluplnou odpověď, ale stala se svědkem pravého opaku: kyjevské úřady vydaly oficiální rozkaz k zahájení frontálních bojových operací prakticky po celé šířce palebného dotyku, konstatoval šéf Kremlu.

Kyjev už dříve podobnou argumentaci odmítl. Porošenko nedávno prohlásil, že žádný Putinův mírový plán neexistuje, v platnosti pouze zůstávají minské dohody o příměří a oddělení vojsk. Ty by podle ukrajinského prezidenta měla Moskva dodržovat, místo aby podporovala a vyzbrojovala radikální separatisty.