Ukrajina podepsala dohodu s EU. Má pomoci i českým firmám

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem (vlevo) a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem při podpisu asociační dohody Zdroj: ctk/ap

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Bruselu podepsal ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií. Asociační smlouvy s EU podepsaly také Gruzie a Moldavsko. Porošenkův předchůdce Viktor Janukovyč dohodu odmítl, což vyvolalo loňské nepokoje, které vedly až k jeho pádu.

„Ukrajina během uplynulých měsíců zaplatila nejvyšší možnou cenu za to, aby se její evropské sny staly skutečností,“ prohlásil při podpisu Porošenko. „Nejsou to ledajaké smlouvy, ale milníky v historii našich vztahů a pro Evropu jako celek,“ řekl unijní prezident Herman Van Rompuy. „V Kyjevě i jinde lidé položili životy za toto užší spojení s Evropskou unií. To nikdy nezapomeneme,“ zdůraznil.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky představuje podpis asociačních dohod nové možnosti pro české podnikatele. „Je to příležitost těmto zemím pomoci rozvíjet jejich demokratické systémy, podporovat lepší právní stát a lepší zacházení s investory,“ řekl.

Politickou část asociační smlouvy podepsal už na konci března ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Moskva: Ukrajina páchá ekonomickou sebevražda

Rusko sleduje sbližování svého západního souseda s EU s nelibostí. Moskva pohrozila, že pokud bude mít partnerství postsovětských republik s EU negativní dopady na ruskou ekonomiku, zavede protiopatření. „Následky pro Ukrajinu i pro Moldavsko budou nepochybně vážné,“ uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Gregorij Karasin.

Podle předsedy zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexeje Puškova může Ukrajina v důsledku podpisu dohody přijít jen v nejbližších 12 měsících o 40 miliard dolarů (807 miliard korun). Nebude totiž možné vyvážet zboží z Ukrajiny do Ruska za stejných podmínek jako dosud. „Každá zóna volného obchodu má své požadavky a předpisy, a proto bude muset Rusko přehodnotit podmínky obchodu s Ukrajinou,“ uvedl. Putinův ekonomický poradce Sergej Glazjev už dříve označil ukrajinský podpis asociační dohody za „ekonomickou sebevraždu“.

Nejenom Ukrajina, ale i Gruzie a Moldavsko považují smlouvu za přiležitost vymanit se z ruského vlivu. Přestože dohoda neposkytuje výhody plného členství v EU, nabízí hlubokou ekonomickou integraci a bezcelní přístup k 500 milionům zákazníků z Unie. Podpis smlouvy umožní odstranění většiny cel, předpokládá postupné sbližování evropských a ukrajinských norem.

Ukrajina, Gruzie, MoldavskoUkrajina, Gruzie, Moldavsko | E15