Ukrajina ztratila kontrolu nad čtvrtinou délky hranic s Ruskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajina nekontroluje 493 kilometrů své státní hranice s Ruskem, ovládnuté v této délce proruskými separatisty, uvedl velitel ukrajinských pohraničníků Viktor Nazarenko. Jde o zhruba čtvrtinu z celkové délky ukrajinsko-ruské hranice

Nazarenko současně ohlásil, že za přispění pomoci z Evropské unie se na hranici zatím podařilo vyhloubit 144 kilometrů protitankových příkopů, jakož i vybudovat ženijní překážky na téměř 90 kilometrech.

Ukrajinská vláda již dříve ohlásila, že na hranici s Ruskem, respektive na frontové linii se separatisty ovládanou částí Donbasu, vybuduje „evropský val“. Cílem je zabránit infiltraci „ruských teroristů a žoldnéřů“, řekl premiér Arsenij Jaceňuk během schvalování tohoto programu vládou.

Kabinet už loni dal zelenou programu zajištění hranice s Ruskem za bezmála šest miliard korun, ale pro letošek se vzhledem k potížím ukrajinské ekonomiky počítá s výrazně menší částkou. Podle vicepremiéra Hennadije Zubka by mělo jít o 285 milionů hřiven (asi čtvrt miliardy korun).

Armáda přiznala ztráty v Debelcave

Ztráty, tentokrát na životech svých vojáků, přiznala ukrajinská armáda i v bitvě o Debalceve. Uvádí ale nižší počet svých mrtvých, než odhadovali separatisté. Ukrajinská armáda uvedla, že v posledních bojích o důležitý železniční uzel Debalceve padlo 22 vojáků a dalších 150 utrpělo zranění. Proruští separatisté, kteří odhadovali ztráty obklíčených ukrajinských jednotek na stovky a tisíce mužů, ohlásili zajetí 153 ukrajinských vojáků.

Na důkaz dobytí města také jmenovali nového starostu. „Dohromady za poslední dny těžkých bojů padlo 22 vojáků, z toho šest během organizovaného ústupu z Debalceve,“ citoval list Ukrajinska pravda z hlášení zástupce náčelníka generálního štábu. Z Debalceve, ležícího na trati mezi hlavními povstaleckými baštami, Doněckem a Luhanskem, se do odpoledne podařilo stáhnout 2459 vojáků a více než 200 kusů vojenské techniky, včetně 15 tanků.

Odlišnou verzi událostí podal zástupce náčelníka štábu doněckých povstalců Eduard Basurin. „Za úsvitu se vzdalo 153 ukrajinských vojáků, včetně důstojníků. K žádnému pokusu o proražení obklíčení a tím spíše o spořádaný ústup se zbraněmi a technikou nedošlo,“ prohlásil podle agentury RIA Novosti. Poslední ukrajinské jednotky prý z obklíčení unikly ještě 9. února, ale „nešlo o žádný průlom, ale opuštění pozic“.

Povstalci oznámili stahování zbraní

„Všem ukrajinským vojákům, kteří složí zbraně, zaručujeme život a šetrné zacházení,“ vzkázal Basurin ukrajinským jednotkám, které ještě kladou odpor v jižní části města. Vojáky, kteří se sami vzdají, prý hned předají jejich příbuzným, jakmile přijedou do Doněcka.

Basurin také jako „gesto dobré vůle a na důkaz plnění minské dohody o příměří“ ohlásil, že povstalci „jednostranně“ zahajují od dnešního dne stahování těžkých zbraní „po celé linii dotyku s ukrajinskou armádou“. Stažení těžkých zbraní z Debalceve má ale následovat, „jakmile to situace dovolí“.

Basurin dříve odhadoval, že v obklíčení je na deset tisíc ukrajinských vojáků, z čehož „až tři tisíce přišly o život“. Jeden z velitelů ukrajinských dobrovolníků Semen Semenčenko dříve uvedl, že ví o 167 zraněných, které se podařilo evakuovat z Debalceve. Počet padlých si odhadnout netroufal, protože mnoho padlých prý zůstalo na bojišti.