Ukrajinci vyšli do ulic na podporu zbité novinářky

Ukrajinci nechtějí vládě ustoupit. Stále požadují její demisi

Ukrajinci nechtějí vládě ustoupit. Stále požadují její demisi Zdroj: CTK

Zhruba 20 tisíc protivládních demonstrantů se dnes podle tiskových agentur shromáždilo v centru Kyjeva, kde žádali odstoupení vlády a vyšetření nedávného napadení opoziční aktivistky a novinářky Teťjaný Čornovolové.

Další protestující se vydali k rezidenci prezidenta Viktora Janukovyče stojící nedaleko ukrajinské metropole. Manifestujících bylo dnes nicméně výrazně méně než v minulých týdnech, kdy v ulicích Kyjeva demonstrovaly stovky tisíc stoupenců opozice.

„Vláda očekává, že protesty kvůli oslavám Nového roku skončí, ale my budeme bojovat až do našeho vítězství,“ burcoval protestující bývalý boxerský šampion a lídr opoziční strany UDAR Vitalij Kličko. K pokračování protestů vyzýval také bývalý ministr zahraničí a předák strany Vlast Arsenij Jaceňuk: „Náměstí Nezávislosti nesmíme vyklidit,“ zdůraznil podle agentury DPA.

Jaceňuk také prohlásil, že tři hlavní opoziční strany, které vedou nynější protesty, budou spolupracovat před prezidentskými volbami v příštím roce a vytvoří tým, „který bude schopný udělat z Ukrajiny evropskou zemi“.

Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.|CTK/AP„Lidé, kteří můžou za tuto hlubokou hospodářskou a politickou krizi a za to, že se bijí novináři, musí převzít odpovědnost. Ne jen ti, kdo vykonávají rozkazy, ale hlavně ti, co je vydávají,“ uvedl opoziční předák Vitalij Kličko.

Další tisíce demonstrantů se vydaly k Janukovyčově rezidenci za Kyjevem, již mnozí Ukrajinci pokládají za symbol korupce v zemi a natáčela o ní i brutálně zbitá novinářka Čornovolová. Podle agentury AFP se k ní protestující přesouvali na kolech, auty a minibusy, několik stovek metrů od ní jim ale cestu přehradili policejní těžkooděnci. Před nimi pak účastníci protestu nesli rakev symbolizující naději manifestujících na konec Janukovyčova politického života.

„Pryč s Janukovyčem!“ volali podle agentury AP demonstranti a žádali nalezení a potrestání viníků útoku na Čornovolovou.

Protesty na Ukrajině propukly koncem listopadu, kdy Janukovyč nečekaně ohlásil, že nepodepíše připravenou asociační dohodu s Evropskou unií. Spekuluje se, že tak učinil na nátlak Moskvy, která hrozila odvetnými opatřeními s dopady na ukrajinský obchod, a kvůli špatnému stavu hospodářství. Kyjevské náměstí Nezávislosti od té doby plnily statisíce demonstrantů požadujících odchod vlády a návrat k proevropskému kurzu.

Častou účastnicí protestů byla právě i Čornovolová, která se o středeční noci stala terčem brutálního napadení. Krátce po půlnoci jejímu autu nedaleko Kyjeva zatarasil cestu jiný vůz a skupina neznámých mužů jí rozbila okno. Následně ji útočníci vytáhli z vozu, zbili a pohodili v příkopu. Čornovolová utrpěla otřes mozku, zlomeninu nosu a četné pohmožděniny. V souvislosti s útokem již policie zadržela pět lidí.

Protivládní protesty na Ukrajině začaly v posledních dnech slábnout, útok na novinářku jim ale dodal novou sílu a protestujících v ulicích opět přibylo. V minulých dnech se demonstranti scházeli zejména před budovou ministerstva vnitra a požadovali demisi šéfa resortu Vitalije Zacharčenka.

Zahraniční tisk: Ukrajina zamířila k východu