Ukrajině nepošlou zbraně USA ani Francie. Stále hledají diplomatické řešení

Boje o doněcké letiště

Boje o doněcké letiště Zdroj: ctk

Spojené státy neposkytnou ukrajinské armádě zbraně a nadále usilují o diplomatické řešení ukrajinské krize. V úterý to řekl mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Podobně se vyjádřila i Paříž. O možnosti vyzbrojit Ukrajinu se v poslední době spekulovalo ve Washingtonu a debatovalo i v Evropě.

Podle Earnesta není realistické předpokládat, že by Spojené státy mohly Ukrajině poskytnout pomoc v takovém rozsahu, aby se ukrajinské ozbrojené síly mohly vojensky vyrovnat Rusku. Pro podporu diplomatického řešení se vyslovila také německá kancléřka Angela Merkelová.

„Francie nemá v úmyslu dodávat Ukrajině zbraně,“ řekl na tiskové konferenci v Paříži francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Zdůraznil také, že ukrajinskou krizi je třeba ukončit diplomatickou cestou.

Vyzbrojení podpořil generál NATO

Z Washingtonu se dosud ozývaly hlasy, že administrativa prezidenta Baracka Obamy zvažuje skončit s dosavadním přístupem a začít Kyjevu dodávat zbraně. V této souvislosti se spekulovalo především o pokročilých obranných systémech, jako jsou radary pro sledování dělostřelecké palby či protitankové střely.

Myšlenku vyzbrojení Ukrajiny podpořil také americký generál Philip Breedlove, který je vrchním velitelem sil NATO v Evropě.

O možnosti dodávek zbraní se hovoří v souvislosti s tím, že ukrajinské síly v posledních týdnech pod tlakem proruských separatistů zaznamenaly řadu vojenských neúspěchů. Spojené státy i NATO obviňují Rusko, že rebely vyzbrojuje. Moskva tato nařčení opakovaně odmítá a žádá důkazy.