Ukrajinská armáda opět ovládla město Kosťantynivka, nepokoje prý ustaly

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: ctk

Ukrajinské vládní síly opět kontrolují město Kosťantynivka na východě země, kde v pondělní večer vypukly nepokoje. Ukrajinská armáda a proruští separatisté se nadále obviňují z porušování křehkého příměří na frontě ve východoukrajinském Donbasu. Podle armády povstalci během uplynulých 24 hodin třicetkrát ostřelovali ukrajinské pozice.

„Vůdcové a organizátoři nepokojů byli odhaleni, situace byla stabilizována,“ ujistil oblastní policejní náčelník Vjačeslav Abroskin, podle kterého na pořádek dohlížejí posílené policejní hlídky. Dav, který demonstroval proti vojákům, tvořilo podle něj několik desítek opilých výrostků a mladých mužů.

Ještě dříve náčelník oznámil, že policie zatkla dva vojáky jako viníky dopravní nehody a předala je vojenské prokuratuře. Ukrajinské ministerstvo obrany slíbilo přísné potrestání viníků nehody i jejich velitelů. Úřady také ohlásily, že poskytly pomoc pozůstalým, které odškodní i armáda.

Nepokoje pokračují, tvrdí ruská televize

Nepokoje v Kosťantynivce, vzdálené asi 45 kilometrů od hlavní povstalecké bašty Doněcka, vypukly poté, co zde v pondělí odpoledne ukrajinský obrněnec srazil ženu se dvěma dětmi - osmiletá dívka zemřela na místě.

Večer se dav pokoušel podpálit ubytovnu, která slouží jako ukrajinská kasárna. Vztek obyvatel roznítilo podezření, že armáda vinu za nehodu svalí na civilisty a vojáci vyváznou bez trestu.

Ruská televize s odvoláním na očité svědky tvrdí, že nehledě na ujišťování ukrajinských úřadů, že se situace uklidnila, nepokoje pokračují, ve městě jsou prý slyšet výstřely z automatických zbraní a potlačit vzpouru mají posily z nacionalistické bojůvky Pravý sektor, místní údajně volají na pomoc proruské separatisty. „Lid si přeje vstup (povstaleckých) vojsk do města,“ řekl stanici Russia Today údajný místní obyvatel, který se představil jako Alexandr.

Jednání v Kyjevu vázne

Ukrajinský parlament kvůli neshodám ve vládní koalice odložil přinejmenším na odpoledne jednání o vymezení povstaleckého území v Donbasu se zvláštním samosprávným režimem. Podle povstalců to svědčí o tom, že Kyjev mírový proces jen předstírá.

V ruské sněmovně mezitím zaznělo, že ukrajinské vládní síly si v Donbasu počínají „nikoli jako osvoboditelé, ale jako okupanti“, jak prohlásil poslanec Michail Jemeljanov.

V Kosťantynivce žilo před válkou asi 77 tisíc obyvatel. Koncem loňského dubna město ovládli proruští povstalci, ukrajinské vládní síly nad ním získaly kontrolu v červenci.

Město Kosťantynivka