Ukrajinská tajná služba se má inspirovat u banderovců, prohlásil její šéf

Náčelník SBU Valentyn Nalyvajčenko

Náčelník SBU Valentyn Nalyvajčenko Zdroj: Szczurekk, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ukrajinská tajná služba SBU se má po své reformě opírat o zkušenosti a tradice bezpečnostní služby ukrajinských nacionalistů Stepana Bandery (OUN-UPA), a ne sovětské tajné policie KGB. Prohlásil to náčelník SBU Valentyn Nalyvajčenko. Přislíbil také očistu od „vlastizrádců“, kteří prý tajnou službu ovládli v éře proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Vedení už úplně obměnil a do vedoucích funkcí povolává mladé lidi, často mladší 30 let.

„Pro SBU netřeba vymýšlet nic zbytečného, ale je důležité opírat se o tradice a přístupy v práci bezpečnostní služby OUN-UPA ve 30. až 50. letech. Působila proti agresorovi v podmínkách okupace, měla vlasteneckou výchovu, bojovou kontrarozvědku a opírala se o civilní ukrajinské obyvatelstvo, jehož bezpříkladné podpory využívala,“ řekl Nalyvajčenko v novinovém interview.

Tradice si prý dobře prostudoval ještě v dobách, kdy býval v opozici. Přesvědčen je také, že při proměnách ukrajinské tajné služby je nutné se zřeknout nejen názvů, ale i struktury používané KGB, například místo správ a oddělení je nutné přejít k referátům a okruhům.

Nejde prý jen o přejmenování, ale o lepší kontakt s veřejností a spolupracovníky z jejích řad, o větší pravomoci a o rozhodnější postup „proti jakýmkoli projevům separatismu či nadržování agresorovi v byznysu či v jakékoli jiné sféře společenského života“.

Rusko zdůrazňuje zločiny banderovnců

Nalyvajčenkova slova zaujala nejen ukrajinská, ale i ruská média. Z řad KGB vzešel i současný ruský prezident Vladimir Putin a ruská propaganda často označuje přívržence prozápadního režimu v Kyjevě za banderovce.

Ruská státní agentura TASS v souvislosti s výroky šéfa SBU uvedla, že OUN-UPA za válečných dob používala v boji za nezávislou Ukrajinu i terorismu, její ideologií byl šovinismus a xenofobie, vystupovala protisovětsky, protipolsky a antisemitsky. Členům OUN-UPA se připisuje zavraždění nejméně milionu lidí, včetně okolo 200 tisíc Poláků.

Stepan Bandera je kontroverzní postavou. Za války byl vůdcem ukrajinských nacionalistů, ale po pokusu o vyhlášení nezávislosti Ukrajiny jej nacisté internovali v koncentračním táboře. V německém exilu jej v roce 1959 zavraždil agent sovětské tajné služby KGB. Pro řadu Ukrajinců je hrdinou, který bojoval proti sovětskému režimu, Rusové jej však považují za zločince a kolaboranta s nacisty.