Ukrajinská vláda: „rodina“ a oligarcha

Viktor Janukovyč, Rinat Achmetov

Viktor Janukovyč, Rinat Achmetov Zdroj: profimedia.cz

Analytici a novináři v poslední době pozorně zkoumají, kdo na Ukrajině posílil svůj vliv po podzimních problémových volbách a následném vleklém rozdílení funkcí v parlamentu a ve vládě. Vesměs se shodují, že staronový premiér Mykola Azarov už reálnou moc nemá a kabinet ve skutečnosti řídí jeho šestatřicetiletý zástupce Serhij Arbuzov.

Celkově média konstatují, že vládu tvoří zejména dva klany – „rodina“, tedy lidé spříznění s prezidentem Viktorem Janukovyčem, a skupina napojená na nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova.

Podobný názor zastává i opoziční politička a vězněná expremiérka Julija Tymošenková. „Janukovyč v podstatě jmenoval dvě vlády: jednu s premiérem Arbuzovem, který de facto kontroluje všechny ministry, a druhou, ve které je Azarov sám,“ uvedla na svém webu a dodala, že „rodina“ ovládá všechny klíčové mocenské a ekonomické posty.

Korunní princ a bývalý guvernér centrální banky Arbuzov má doněcké kořeny jako Janukovyč, Achmetov a řada dalších vlivných politiků a byznysmenů. Podle některých domněnek ho chtěl prezident protlačit přímo na post ministerského předsedy, miliardáři a majiteli fotbalového Šachtaru se to ale nezamlouvalo. Vláda tak prý představuje určitý kompromis.

„Rodině“ kolem Janukovyče, tedy přesněji spíše kolem jeho syna Oleksandra, znalci poměrů přisuzují kontrolu nad vnitrem, financemi, energetikou a zemědělstvím. Achmetovovi je přičítána infrastruktura, hospodářský rozvoj a obchod, stejně tak i místní rozvoj. Do jeho vlivové sféry se většinou řadí ještě zahraničí, zdravotnictví a sociální věci.

To, co se na pohled jeví jako prezidentovo vítězství, může být ale také známkou jeho vzrůstající izolace. „Přecenil Janukovyč svoji sílu, nebo došly další politické síly k závěru, že bude lepší držet se od něj a jeho vlády stranou?“ táže se specialista na Ukrajinu z amerického Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku.

Vláda má před sebou vnitřní i vnější starosti. Je pravděpodobné, že dvě zmíněné kliky budou pokračovat v soupeření, do něhož mohou promluvit i skupiny, na které se tentokrát při rozdělování moci nedostalo. Kabinet se také musí připravit na odpor opozice a hlavně rychle řešit vážné hospodářské problémy země.