Ukrajinští povstalci prý znovu odpálili raketu z baterie Buk

Raketový systém Buk

Raketový systém Buk Zdroj: Jurij Lapitskij, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Proruští povstalci na východě Ukrajiny znovu odpálili raketu z baterie Buk, tedy ze zbraně stejného typu, která pravděpodobně před dvěma týdny zničila civilní letoun malajsijských aerolinií. V ukrajinské televizi Espreso to v pátek řekl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezňov. Vzbouřenci podle něj raketou zasáhli ukrajinský bezpilotní letoun.

„Je to důkaz, že baterie Buk opravdu jsou ve výzbroji separatistů,“ řekl Selezňov. Ukrajinský aparát podle něj na východě Ukrajiny plnil výzvědné úkoly a mapoval postavení prostředků protivzdušné obrany povstalců.

„Svůj úkol splnil. Dozvěděli jsme se mnohé o postavení teroristů a jejich zbrojních systémů. Při návratu byl ale zasažen raketou, odpálenou z baterie Buk,“ uvedl mluvčí a dodal, že právě z takové zbraně byl sestřelen malajsijský Boeing 777.

Podle vojenských expertů má protiletadlové baterie Buk ve výzbroji ruská i ukrajinská armáda. Kyjev tvrdí, že v době útoku na malajsijský letoun v kritické oblasti tyto zbraně neměl. Odpovědnost za sestřelení malajsijského letounu odmítá i Moskva.

Podle amerických zpravodajských služeb je pravděpodobné, že zbraň se dostala do rukou vzbouřenců, kteří letoun sestřelili omylem.

Protiletadlový systém Buk dokáže sestřelit cíle přes 20 km vysoko
Mobilní protiletadlový systém 9K37 Buk (Severoatlantická aliance používá označení SA-11 Gadfly, neboli Ovád) zařadila sovětská armáda do výzbroje v roce 1979, později prošel dalším vývojem a vylepšením. Navázal na starší komplet 2K12 Kub, přezdívaný kvůli typickému vypouštěcímu zařízení s trojicí raket a své účinnosti „tři prsty smrti“.
Celý protiletadlový systém se skládá z několika pásových vozidel - velitelského vozu, vozidla vybaveného radiolokátorem a dvou druhů mobilních odpalovacích zařízení (jedno má vedle čtveřice raket i radar, druhé nikoli). Pásové mobilní odpalovací zařízení vybavené radarem přitom dokáže fungovat i nezávisle.
Každý odpalovací komplet je vybaven čtveřicí raket s poloaktivním radarovým řízením, které jsou dlouhé zhruba 5,5 metru a váží přibližně 700 kilogramů (70 kg má bojová hlavice). Dosahují čtyřnásobku rychlosti zvuku a jejich dolet a dostup se liší podle verze. Nejmodernější střely dokážou zasáhnout cíl vzdálený až 50 kilometrů a letící 25 kilometrů vysoko.
Systém Buk je dnes ve výzbroji řady států v postsovětském prostoru, nejmodernějšími verzemi disponuje ruská armáda, pro kterou se stále vyvíjí. Disponují jím ale také ukrajinské ozbrojené síly.
Z dalších uživatelů je možné jmenovat Sýrii, Venezuelu nebo Finsko, kam se systém dostal v rámci deblokace ruského dluhu. Koncem 80. let plánovala jeho pořízení i československá armáda, po politických změnách z toho ale sešlo.