Ulf Kristersson se stal novým premiérem Švédska, vládnout má s podporou protiimigrační strany

Šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson

Šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson Zdroj: profimedia.cz

Šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson
2
Fotogalerie

Novým švédským premiérem bude šéf konzervativní Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson. V dnešním hlasování o tom rozhodl parlament. Kristerssonova strana byla součástí opozičního pravicového bloku, který vyhrál zářijové parlamentní volby. Vládnout bude s podporou protiimigrační strany Švédští demokraté, kteří tak budou mít poprvé přímý vliv na vládní politiku..

Kristerssona jako premiéra dnes v 349členném parlamentu Riksdagu podpořilo 176 poslanců, proti bylo 173 zákonodárců, informoval švédský list Aftonbladet. Kristerssonovi přitom stačilo, aby se proti němu nevyjádřila většina poslanců. „Parlament schválil návrh, aby se Ulf Kristersson stal premiérem,“ oznámil předseda Riksdagu Andreas Norlén.

Kristersson v pátek uvedl, že se mu podařilo dojednat sestavení nové menšinové vlády s Křesťanskodemokratickou stranou a Liberály podporované protiimigrační stranou Švédští demokraté. Kristersson ve funkci vystřídá dosavadní sociálnědemokratickou premiérku Magdalenu Anderssonovou.

Švédští demokraté skončili ve volbách na druhém místě, když je podpořilo 20,5 procenta voličů - úspěšnější byla jen sociální demokracie z levicového bloku se 30,3 procenta. Ostatní pravicové strany ale odmítají se Švédskými demokraty ve vládě spolupracovat, a tak šanci ke zformování nového kabinetu dostal šéf Umírněných Kristersson.

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub

Mezi zakládajícími členy Švédských demokratů byli lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa, postupem času ale strana zmírnila rétoriku, přestala odmítat vstup Švédska do NATO a vzdala se plánů na odchod země z Evropské unie. Nesmlouvavý postoj k imigraci si ale zachovala.

Umírnění, křesťanští demokraté a Liberálové plánují v souladu s dohodou se Švédskými demokraty snížit daně, zpřísnit imigrační pravidla a dát policii více pravomocí v reakci na rostoucí množství přestřelek, které podle Švédských demokratů souvisejí s dlouholetou otevřenou přistěhovaleckou politikou země. Podle agentury Reuters bude udělení azylu pro úspěšné žadatele pouze dočasné a pro imigranty bude složitější získat sociální dávky. Zpřísnit by se také měly tresty za zločiny související s činností gangů.

Kristerssonovu vládu čeká nelehké období, kdy se bude podobně jako další evropské země potýkat se zvyšováním životních nákladů a dalšími ekonomickými problémy v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Žádost o vstup do NATO, kterou Švédsko podalo po ruském vpádu na Ukrajinu, by mohlo zablokovat Turecko, jehož prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje záruky, že Stockholm nebude podporovat kurdské skupiny, které Ankara pokládá za teroristické.

„Švédsko nyní zažívá několik paralelních krizí. Před novou vládou stojí nelehké výzvy,“ řekl novinářům po svém zvolení premiérem Kristersson.

Kristersson bude prvním premiérem, co spolupracuje s krajní pravicí    

- Vůdce opozice a od roku 2017 lídr Umírněné koaliční strany Kristersson je také od roku 2014 poslancem parlamentu, předtím v něm zasedal v letech 1991 až 2000. Má i vládní zkušenosti - od roku 2010 byl čtyři roky ministrem sociální péče ve vládě premiéra Fredrika Reinfeldta, který byl tehdy šéfem Umírněných.

- Po letošních volbách 11. září, ve kterých zvítězil opoziční pravicový blok v čele s Kristerssonovými Umírněnými, předseda švédského parlamentu Andreas Norlén pověřil Kristerssona sestavením vlády. V pátek 14. října Kristersson oznámil dohodu s křesťanskými demokraty a Liberály na vytvoření menšinové vlády s podporou krajní pravice. Dnes ho parlament schválil do čela vlády a Kristersson se tak stane prvním švédským premiérem, který spolupracuje s krajní pravicí.

- Tento bývalý gymnasta vytvořil před volbami pravicovou alianci, která zahrnovala i nacionalistickou a protiimigrační stranu Švédští demokraté (SD), s níž v minulosti všechny hlavní strany odmítaly spolupracovat. Tento blok zvítězil v parlamentních volbách a získal 176 z 349 parlamentních křesel, přičemž sami Kristerssonovi Umírnění jich mají 68. Nejsilnější v pravicovém bloku jsou Švédští demokraté se 73 mandáty, jejich vůdce Jimmie Akesson však není přijatelný pro ostatní strany, proto byl vyjednáváním o vládě pověřen Kristersson. Středolevá aliance má po volbách 173 mandátů.

- V minulých parlamentních volbách v září 2018 prohrála středopravá aliance vedená Kristerssonovými Umírněnými s rozdílem jediného mandátu se středolevým blokem v čele se sociálními demokraty Stefana Löfvena. Löfven ale nejdřív důvěru parlamentu nezískal. Sestavením vlády byl proto na začátku října 2018 pověřen Kristersson, jeho jednání ale rovněž ztroskotala. Proto Löfvena v polovině října pověřil předseda parlamentu sestavením kabinetu, ten ale také neuspěl.

- Na začátku listopadu 2018 hlasoval parlament o Kristerssonovi, zda by se přece jen stal premiérem, ale zákonodárci jej odmítli. A v polovině prosince 2018 parlament dalším hlasováním odmítl i Löfvena. Pat se podařilo prolomit až v lednu 2019 a Löfvenovi sociální demokraté (SAP) poté vytvořili menšinový kabinet se Zelenými.

- Tehdy Kristersson prohlašoval, že nebude spolupracovat s krajní pravicí. Další možnost sestavit vládu získal vloni v červnu, poté co Löfvenův kabinet přišel o důvěru parlamentu a tento levicový politik oznámil rezignaci. Předseda parlamentu Andreas Norlén poté sestavením nové vlády pověřil Kristerssona, ten ale po dvou dnech svůj pokus vzdal. „Podmínky v parlamentu jednoduše nejsou příznivé pro vytvoření nové pravicové vlády,“ uvedl tehdy Kristersson. Šanci tedy dostal znovu Löfven a parlament 7. července schválil jeho jmenování předsedou nového kabinetu. V srpnu ovšem Löfven oznámil, že podá demisi. V listopadu jej ve funkci nahradila Magdalena Anderssonová. Ta po letošních podzimních volbách uznala porážku od pravice a oznámila, že odstoupí.

- S pověstí výborného řečníka Kristersson v nynější kampani sliboval snížení daní, lepší školy, více elektřiny z jaderných elektráren a radikální zakročení proti zločineckým gangům. „Švédové, kteří nepracují, se stali novou normou,“ řekl během kampaně a současně sliboval „nastolit v zemi pořádek“. Také slíbil snížit strmě rostoucí ceny energií. Nynější propojení jeho strany s krajně pravicovými Švédskými demokraty odůvodnil slovy, že jsou na „jeho straně politiky“.

- K tématu přistěhovalectví Kristersson uvedl, že podporuje integraci uprchlíků do švédské společnosti, ale je pro povinnou kulturní asimilaci a znalost švédštiny; uprchlíci by také podle něj měli pracovat a platit daně.

- Rodák z Lundu v jižním Švédsku (narozen 29. prosince 1963) se v mládí věnoval gymnastice a poté vystudoval ekonomii na Univerzitě v Uppsale. První kroky v politice podnikal už na střední škole a v roce 1988 ho zvolili vůdcem Mladé ligy Umírněných. O tři roky později se stal poprvé poslancem švédského parlamentu, kde setrval téměř deset let do dubna 2000.

- Dva následující roky pracoval v soukromém sektoru v oblasti komunikací a stal se také předsedou Švédského centra pro adopci. Posléze se angažoval v komunální politice.

- V roce 2006 ho jmenovali místostarostou Stockholmu. Tehdejší šéf MSP Fredrik Reinfeldt ho požádal, aby ve straně vedl výbor zabývající se rozvojem nové rodinné politiky. Kristersson tehdy vzbudil pozornost kontroverzním návrhem, aby otcové měli povinnost vzít si měsíc mateřské dovolené, pokud chce rodina získat všechny sociální výhody. To bylo v rozporu s tradiční politikou Umírněných založenou na individuální volbě jedince.

- Švédští komentátoři popisují Kristerssona jako „bystrého, skromného a racionálního, otevřeného diskusi“. Podle nich reprezentuje neoliberální křídlo Umírněných

- Kristersson, milovník komiksů s Tintinem, žije ve Strängnäsu. Je ženatý a má tři dcery, které adoptoval z Číny. S kulatými brýlemi a oslnivým úsměvem „Uffe“ pózoval na volebních plakátech se svým loveckým psem Winstonem.