Unie pomůže Středomoří s přechodem k demokracii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Evropská unie a novináři ze severní Afriky a Blízkého východu se dohodli na úzké spolupráci. Těsná součinnost, o jejíž podobě se bude dále diskutovat, má sloužit k vylepšení komunikace v zájmu budování demokracie ve Středomoří. Podnětem se stala role médií v událostech arabského jara a následujícího vývoje.

„Internet a s ním spojené aktivity přispěly ke svržení režimů v Egyptě a Libyi, nahlodaly poměry v Sýrii a Jemenu. Spojují a organizují lidi,“ shodli se účastníci dvoudenního semináře na téma Evropskostředomořské vztahy, který skončil včera v Bruselu.
„Zároveň je webová síť dvojsečným služebníkem,“ upozornili účastníci akce pořádané Evropským parlamentem.

„Vystavuje uživatele nebezpečí sledování a represí.“ Výzva je daná: udělat z internetu v tomto regionu bezpečný nástroj. „Evropská unie pracuje na diverzifikaci a jde příkladem. Potenciál, který síť má, je obrovský,“ uvedla Marietje Schaake z výboru europarlamentu pro kulturu a vzdělání.

Vystoupení hostů ze třetích zemí Evropanům potvrdila, že technicky má tamní informační infrastruktura co dohánět. Pád překážek v podobě vládních kontrol by to mohl změnit za předpokladu, že budou ke svobodnému přístupu k internetu vůle a peníze.

Zkušenosti bloggerů z Libye, Alžírska, Tuniska či Jordánska zároveň ukázaly, v čem se využití webu liší. Zatímco na Západě se dá mluvit o rovnováze mezi sbíráním nových informací a sociální funkci sítě, v politicky se probouzejících končinách je web zejména lakmusovým papírkem toho, co si občané myslí a přejí. „Facebook jako pozvánka na party, to funguje všude.
Ale my to bereme zároveň jako test stavu společnosti,“ řekl Kamel Daoud z Alžírska.

Brusel
Od našeho zpravodaje