Unijní špičky válčí o vedení komise

Europarlament

Europarlament Zdroj: CTK/Moravec Jakub

Mezi uchazeči na post předsedy Evropské komise a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem vzplála slovní válka. Kandidáti evropských lidovců a socialistů Jean-Claude Juncker a Martin Schulz spojují tento post s vítězstvím v hlasování, Van Rompuy to ale zpochybňuje.

„Kandidát politické skupiny, která bude v Evropském parlamentu po volbách nejsilnější, se stane příštím předsedou komise. Cokoli jiného by bylo výsměchem demokratickému procesu, který je předepsán ve smlouvě,“ řekl včera Juncker.

Šlo o reakci na rozhovor, který Van Rompuy poskytl Süddeutsche Zeitung. Zdůvodňoval v něm nízkou účast v eurovolbách. „Rozdíl mezi parlamentem a těmi, kdo opravdu rozhodují, je občanům zcela jasný,“ řekl.

Příprava „budoucí půdy“?

Podotkl, že nesouhlasí s modelem stranické nominace kandidátů na šéfa komise. Panuje tak podezření, že si připravuje půdu pro to, aby europarlament dostal ke schválení jméno, o kterém rozhodne unijní summit.

Socialisté označili prohlášení prezidenta za skandální. Objevila se nařčení, že se Van Rompuy jako křesťanský demokrat bojí Schulzovy kampaně. Prezident kontruje, že volby rozhodnou národní témata, jež nemají nic společného s kandidáty panevropských stran.

Spojenectví vázne
Opět se ukázalo, že nápad spojit před volbami evropské krajně pravicové strany pod deštníkem euroskepticismu nefunguje. Úspěchy britské UKIP zaujaly šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou. Před pár dny řekla BBC, že spolupráci uvítá s otevřenou náručí, jelikož obě partaje mají obdobné cíle a Nigel Farage je charizmatický lídr. Z druhé strany však o sbližování není zájem. Podle UKIP sice Le Penová učinila kroky k umírnění fronty, FN však „ve své DNA stále má předpojatost, obzvlášť antisemitismus“.

Znepokojuje ho přitom nárůst obliby radikálních euroskeptických stran, které posilují po celé Evropě. Mezi nejvýraznější patří francouzská Národní fronta (FN), britská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) či maďarský Jobbik. „Máme šanci způsobit takový šok v britském politickém systému, že to nebude nic menšího než zemětřesení,“ prohlásil v úterý lídr UKIP Nigel Farage. Volá po odchodu Británie z EU a stanovení kvót pro přistěhovalce na maximálně padesát tisíc lidí ročně. Strana na sebe poutá pozornost i billboardy. „Kdo skutečně řídí tuto zem? 75 procent našich zákonů nyní vzniká v Bruselu,“ stojí na jednom.

U voličů kampaň zabírá, partaj je hrozbou pro premiéra Davida Camerona. Podle průzkumu ICM vedou labouristé se 30 procenty, druhá je UKIP s 27, toryové mají 22 procent. názory odjinud str. 13

Úspěch Nigela Farage potrápí i české eursokeptiky