Uprchlíci v Calais vzdorují deportaci, přístavní město se jich chce zbavit

Uprchlický tábor v Calais

Uprchlický tábor v Calais Zdroj: CTK

Francouzi se rozhodli zrušit proslulý utečenecký tábor u přístavního města Calais přezdívaný Džungle. Vystěhování lidí a demolice labyrintu skromných obydlí má probíhat v několika etapách až do konce března. To, co úřady nazývají humanitární operací, se ale u obyvatel tábora nesetkalo s nejmenším pochopením. Někteří své provizorní přístřešky odmítali opustit a jiní po demoličních četách házeli kamením.

Živelně rozšiřující se tábor, který se stal dočasným domovem zhruba čtyř až pěti tisíc uprchlíků, se úřady rozhodly zrušit s odůvodněním, že pro lidi nepředstavuje důstojné a hygienické bydlení. Místo stanů město nabízí lidem z Džungle přepravní kontejnery upravené k obývání nebo přesun do uprchlických zařízení jinde ve Francii. Další možností je požádat o azyl, což ale pro migranty znamená konec snů o cestě do Velké Británie.

Vyklízení tábora začalo v pondělí a vyvolalo u mnohých obyvatel obavy hraničící s panikou. Lidé se bránili likvidaci svých obydlí například tím, že se usadili na jejich střechách. Jiní zvolili aktivní odpor a kromě vrhání kamenů po dělnících také zapalovali své stany.

Protesty aktivistů

Do protestů se zapojili také francouzští a britští aktivisté. Policie proti agresivním jedincům použila slzný plyn a dělníky chránily neprostupné policejní kordony. Včera se situace postupně zklidnila, i když aktivisté informovali o násilném odvozu některých tvrdošíjně se bránících obyvatel tábora. Zprávy hovoří o skupinkách rozhořčených uprchlíků, kteří svoji frustraci ventilovali blokádou dálnice.

„Už v neděli v táboře z kontejnerových ubikací zbývalo jen asi 140 volných míst a včera byl přistaven jediný autobus, takže si nejsem jistý, kam se předpokládá, že ti lidé půjdou,“ řekl Nico Stevens z neziskovky Help Refuge britskému Guardianu.

Podle OSN je zásadní, aby země EU přistoupily na kvóty
Téměř 132 tisíc lidí se v prvních dvou měsících letošního roku dostalo přes Středozemní moře do Evropy, z toho 122 637 dorazilo přes Egejské moře do Řecka. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky to je víc než za celou první polovinu roku 2015. Cesta přes moře letos stála život 410 osob. Úřad varuje, že Evropa je na pokraji humanitární krize, za kterou si převážně může sama. Řecko podle něj nemůže situaci zvládnout samo a je naprosto zásadní, aby státy EU uskutečnily program přesídlování uprchlíků podle kvót, na nichž se dohodly v loňském roce. Proti plánu přerozdělení 160 tisíc běženců se staví hlavně země visegrádské čtyřky včetně Česka.