Uprchlická krize sbližuje Řecko s Tureckem, vlády jednají o kyperské otázce

Alexis Tsipras a Ahmet Davutoglu

Alexis Tsipras a Ahmet Davutoglu Zdroj: CTK

Řecko a Turecko musejí posílit spolupráci v boji proti pašerákům lidí, kteří převádějí tisíce uprchlíků z tureckého území do Evropy. Prohlásil to řecký premiér Alexis Tsipras na setkání se svým tureckým protějškem Ahmetem Davutogluem v Ankaře. "Potřebujeme více kroků ke koordinaci a porozumění, abychom účinně zasáhli proti pašeráckým kruhům, které jsou urážkou lidské důstojnosti," řekl Tsipras podle agentury Reuters.

Asi 650 tisíc uprchlíků prchajících před násilím a chudobou se dostalo letos do Evropské unie přes Řecko, přičemž riskovalo své životy v přeplněných a chatrných člunech. Stovky se jich také utopily. Tsipras také řekl, že Řecko vnímá snahu Turecka vstoupit do Evropské unie „v pozitivním světle“, budou-li ale splněny určité podmínky. Davutoglu vyjádřil naději, že Atény zvýší podporu Ankaře v jejím úsilí o vstup do Evropské unie.

„Je tu vhodná příležitost právě teď řešit kyperskou otázku. Jednání pokračují. Máme s Řeckem společný postoj k tomu, abychom pozitivně přispívali k jednání,“ řekl v této souvislosti turecký premiér na společné tiskové konferenci s Tsiprasem.

Rozdělený ostrov

Kypr byl rozdělen na dvě části od turecké invaze v roce 1974, která následovala po pokusu o státní převrat prořeckých nacionalistů. Sever ovládají kyperští Turci podporovaní vojensky Ankarou, jih pak kyperští Řekové, kteří reprezentují v rámci Evropské unie ale celý ostrov.

Problém Kypru je považován za jednu z velkých překážek vstupu Turecka do Evropské unie. Podle kypersko-tureckého představitele by se obě strany mohly uzavřít kompromisní dohodu o vzájemné vyrovnání a znovusjednocení v příštím roce v květnu. O dohodě by se pak mohlo konat referendum.

Registrace v Turecku

Starosta řeckého ostrova Lesbos Spyros Galinos dnes v Mytiléně apeloval na užší spolupráci s Tureckem. Registrace uprchlíků by se podle něj měly provádět už na tureckém území. Za největší problém považuje špatnou organizaci řešení v uprchlické krize. „Celý rok bojujeme, aby nám někdo pomohl. Museli jsme požádat o posily. Evropa stojí na ostrově Lesbos,“ uvedl.

V úterý se na místní radnici uskutečnila schůzka s vedením uprchlických táborů, pobřežní stráží a komisariátem pro uprchlíky, kde se domlouvala další bezpečnostní opatření. Lesbos patří k ostrovům, které jsou přílivem uprchlíků nejvíce postiženy. Problémy se podle starosty řeší „za pochodu“. Pokud Evropská unie podle něj nepomůže, není v silách ostrova uprchlickou vlnu zvládnout.

„Je neskutečné, že se musí stát něco tak strašného, že se státy Evropské unie konečně spojily a začaly pro to něco dělat,“ dodal v reakci na teroristické útoky v Paříži. V současné době podle radnice přijíždí denně kolem dvou tisíc migrantů. V létě jich pobývalo na ostrově 35 tisíc.