Úroky portugalských bondů nadále rostou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Portugalský rezort financí včera umístil pokladniční poukázky se splatností tři, šest a jedenáct měsíců za 2,5 miliardy eur. Výnos tříměsíčních papírů se od poslední podobné aukce nezměnil, u šesti- a jedenáctiměsíčních dokonce klesl.

Vláda bez problému prodala pokladniční poukázky, protože domácí banky krátkodobé obligace s chutí nakupovaly. Mohou je použít jako zástavu pro půjčky od Evropské centrální banky (ECB), která spustí další objemově neomezenou nabídku tříletých úvěrů. „Je to další důkaz strukturální poptávky po krátkodobých až střednědobých státních cenných papírech z eurozóny,“ komentoval aukci analytik Peter Chatwell z Crédit Agricole.

Dluhopisům s delší dobou splatnosti se ale na sekundárním trhu nedaří zdaleka tak dobře. Může za to především nucený výprodej portugalských obligací z důvodu snížení ratingu do spekulativního pásma.

Všechny tři největší ratingové agentury nyní hodnotí závazky portugalské vlády neinvestičním stupněm. V téže situaci je v Evropě už pouze Řecko. Výnos desetiletých portugalských vládních bondů se včera dostal na nový rekord, když během obchodování v Londýně vyskočil na 14,4 procenta. Důvodem nuceného výprodeje jsou regulatorní opatření. Vybraní institucionální investoři nemohou držet dluhopisy zemí, jejichž rating leží ve spekulativním pásmu.

Dobrou zprávou pro Portugalsko zůstává fakt, že letos potřebuje refinancovat pouze 17,5 miliardy eur. Například Itálie musí refinancovat přes 300 miliard eur. Prvních deset miliard bude navíc Portugalsko muset splatit až v červnu. Investoři se však děsí zoufale pomalého ekonomického růstu, který by mohl ohrozit schopnost země obhospodařovat svůj dluh.

Dluhopisy umístilo Německo i Česko

Německo bez obtíží prodalo dvouleté dluhopisy za 3,44 miliardy eur při maximálně nabízeném objemu čtyř miliard. Průměrný úrok klesl na 0,17 procenta z 0,29 procenta v aukci ze 14. prosince. Poptávka byla více než dvojnásobná, dosáhla 7,596 miliardy eur. České ministerstvo financí včera prodalo dluhopisy splatné v roce 2017 s variabilním úrokem za necelých osm miliard korun, maximální cíl byl přitom až devět miliard.