USA a Británie udeřily proti povstalcům v Rudém moři, kteří napadají námořní přepravu

USA udeřily na povstalce v Jemenu (12.1.2024)

USA udeřily na povstalce v Jemenu (12.1.2024) Zdroj: ČTK/Sgt Lee Goddard

Spojené státy a Velká Británie s podporou několika dalších zemí udeřily v noci na pátek ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje, útoky poté potvrdili americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak. Výbuchy se podle svědků Reuters ozvaly i v hlavním městě Saná a na mnoha dalších místech země. Americko-britské noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Slíbili rovněž, že akce nezůstane nepotrestána.

Spojené státy nebudou jemenským povstalcům Húsíům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři, řekl dnes americký prezident Joe Biden. Americká armáda společně s Británií a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska úspěšně podnikla útoky proti různým húsíjským cílům, uvedl také šéf Bílého domu. Britský premiér Rishi Sunak řekl, že britské letectvo provedlo cílené údery proti vojenským zařízením Húsíů. Washington a jeho spojenci prohlásili, že cílem je obnovit stabilitu v Rudém moři. Rusko kvůli útokům na Jemen požádalo, aby se v pátek sešla Rada bezpečnosti OSN. Írán je označil za porušení jemenské suverenity.

Biden Húsíům vzkázal, že „nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu našich lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě“. Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými „nebezpečnými a destabilizujícími útoky“ způsobily zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit“.

„Cílem nočních americko-britských úderů v Jemenu bylo narušit schopnost húsijských povstalců skladovat, odpalovat a navádět své rakety a drony,“ řekl později v televizním rozhovoru mluvčí Bílého domu John Kirby. Dopady bombardování podle něj USA stále vyhodnocují. Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Patricka Rydera měla operace „dobré výsledky“. 

V útocích budeme pokračovat

Povstalci uvedli, že v útocích na obchodní lodě v Rudém moři budou pokračovat.

„Americký a britský nepřítel nese plnou odpovědnost za zločinnou agresi proti našemu jemenskému lidu, která nezůstane bez odpovědi a potrestání,“ uvedli povstalci Húsíové v prohlášení. Noční americko-britské údery označili za „podporu pokračování izraelského zločinu v Gaze“ a „brutální agresi proti Jemenské republice“, která vedla k úmrtí pěti členů jejich ozbrojených sil a dalších šest povstalců zranila.

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly“. Americký ministr obrany Lloyd Austin podle agentury Reuters řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Není třeba další eskalace

Reuters připomíná, že jde o první údery vedené proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři, podle nich na podporu palestinského hnutí Hamás v boji proti Izraeli. Podotýká také, že se jedná o dramatické rozšíření současného konfliktu z Pásma Gazy na další oblast Blízkého východu.

Podle jednoho z amerických představitelů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, byly údery vedeny z letadel, lodí a ponorek. Mířily na více než desítku míst na území Jemenu s cílem oslabit vojenské schopnosti Húsíů a neměly pouze symbolický charakter.

Húsíové podle jiného z amerických představitelů dosud nesáhli k odvetě a americké a britské námořnictvo v Rudém moři je dobře připraveno se případně bránit. Po provedených úderech nicméně není v plánu situaci v oblasti dále eskalovat, dodal.

Jemenští povstalci Húsíové ohrožují lodě v Rudém mořiJemenští povstalci Húsíové ohrožují lodě v Rudém moři|Reuters

Představitel Húsíů Abdal Kádir Mortada bezprostředně po dnešních útocích na síti X oznámil, že řada míst v Jemenu včetně hlavního města Saná a pobřežní provincie Hudajdá se v časných pátečních hodinách stala terčem “americko-sionisticko-britské agrese„. Povstalci provozovaná televize Al-Masírá poté na svém telegramovém účtu specifikovala, že údery byly vedeny mimo jiné na leteckou základnu poblíž mezinárodního letiště u hlavního města, na tábor u města Saada, lokality v blízkosti letiště v přístavním městě Hudajdá, na mezinárodní letiště v provincii Táizz a na pobřežní okres Abs.

Húsíové, kteří se během občanské války zmocnili velké části Jemenu na západě země, tvrdí, že hodlají útočit na lodě napojené na Izrael nebo směřující do izraelských přístavů. Mnohé z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměly.

Americká armáda ve čtvrtek uvedla, že Húsíové vypálili další protilodní balistickou střelu na mezinárodní námořní trasy v Adenském zálivu. Šlo již o sedmadvacátý útok těchto povstalců od 19. listopadu.

Zapojit se může i EU

Ministři zahraničí zemí Evropské unie mají na setkání 22. ledna jednat o možném zapojení Evropské unie do iniciativy Spojených států na zajištění obchodních námořních tras v Rudém moři. Informovala o tom agentura DPA, podle níž zahraniční služba EU vypracovala první návrhy k zahájení nového společného vojenského nasazení evropských zemí. Předpokládají mimo jiné vyslání válečných lodí a systémů včasného varování, například průzkumných letounů, do konfliktní oblasti. Je také možné, že budou ministři návrh předložený šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem již v lednu i schvalovat.

Na příští týden jsou podle unijních diplomatů naplánována další jednání. Zapojení EU do aktivit v Rudém moři by měli projednávat unijní velvyslanci v Bruselu v rámci příprav na zasedání šéfů diplomacií.