USA následují EU, rozšířily sankce. Návrat studené války ale prý nehrozí

Americký prezident Barack Obama při projevu v Polsku

Americký prezident Barack Obama při projevu v Polsku Zdroj: CTK

Spojené státy po vzoru Evropské unie rozšířily sankce proti Rusku kvůli podpoře, kterou Moskva poskytuje povstalcům na východě Ukrajiny. Sankce se zaměří na obranu, energetiku a finančnictví.

„Pokud bude Rusko pokračovat v současné linii, ruské náklady nadále porostou,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

Spojené státy zastavují poskytování půjček pro financování ruského hospodářského rozvoje. „Už existující sankce USA a EU slabou ruskou ekonomiku oslabily,“ řekl prezident. Washington podle něj svou reakci na ruský postup na Ukrajině těsně koordinuje s Evropskou unií. „Evropa s Putinem ztratila trpělivost,“ řekl šéf Bílého domu. Dodal ale, že nová studená válka mezi Washingtonem a Moskvou nenastává.

Koordinaci kroků Bruselu a Washingtonu potvrzuje skutečnost, že Obamou oznámená opatření jsou velmi podobná sankcím, na nichž se dnes dohodli evropští diplomaté a jejichž definitivní podoba má být oznámena v nejbližší době.

„Rusko se dnes znovu samo izolovalo od mezinárodního společenství a desítky let skutečného pokroku hodilo za hlavu,“ řekl Obama. „Takto to být ale nutně nemusí. Je to volba Ruska a prezidenta Putina,“ konstatoval. Na jaké společnosti sankce konkrétně dopadnou, neupřesnil.

Sankce ministerstva postihnou hlavně banky

Ještě před ohlášeným Obamovým projevem oznámilo americké ministerstvo financí sankce proti ruským bankám VTB, Ruské zemědělské bance a Moskevské bance. V seznamu organizací vystavených americkým sankcím jsou nově i petrohradské Spojené loděnice.

EU se dnes dohodla na novém balíku sankcí proti Rusku, které daleko překračují dosavadní rámec postihu Moskvy za podporu východoukrajinských rebelů. Sankce podle diplomatických zdrojů zasahují ruské finanční instituce, zbrojní obchod a dodávky vyspělých technologií, zejména pro ropný a plynárenský průmysl.