USA: Nezaměstnanost sráží víru ve zlepšení

USA, New York, Stock Exchange

USA, New York, Stock Exchange Zdroj: freedigitalphotos.net

Ekonomové v pátek odpoledne jen nevěřícně zírali na překvapivě negativní čísla z amerického trhu práce, která rozprášila poslední naděje na rychlé oživení ekonomiky. „Zpráva o změně počtu pracovních míst a nezaměstnanosti za červen byla šokem,“ uvedl Nigel Gault, ekonom společnosti IHS Global Insight. „Riziko slabého léta na trhu práce je hmatatelnější než kdy předtím,“ přisadil si ekonom Ethan Harris z Bank of America Merrill Lynch.

Američtí zaměstnavatelé mimo zemědělství vytvořili v únoru, březnu a dubnu přes 200 tisíc nových pracovních míst. Od té doby se toto tempo výrazně zpomalilo, když v květnu přibylo 25 tisíc nových míst a v červnu dokonce jen osmnáct tisíc – a naděje na rychlý přechod k pevnějšímu zotavení největší ekonomiky světa se změnila v prach.

Americké ministerstvo práce pravidelně zveřejňuje důležitou zprávu o stavu trhu práce, která se skládá z počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělství a míry nezaměstnanosti. Údaje si mohou často protiřečit, protože se získávají rozdílnou metodikou. Tento měsíc tomu tak ale nebylo, protože míra nezaměstnanosti v celé federaci vzrostla o desetinu procenta na 9,2 procenta.
„Po několik dalších měsíců budeme pravděpodobně svědky velmi slabého tempa najímání nových pracovníků,“ myslí si Steve Blitz ze společnosti ITG Investment Research.

Dolar reagoval na zprávy velmi rychle a posléze ztráty korigoval. „Euro se vůči dolaru v pátek z minimální ceny 1,4205 dolaru za euro po zklamání z údajů o nezaměstnanosti prudce odrazilo výše a vrátilo se zpět nad 1,4300, nicméně po pár hodinách obchodování se trh obrátil a euro vůči dolaru začalo znovu oslabovat zpět k úrovním 1,4250,“ říká Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz.

Přijímáme zvolna, sázíme na jistotu

Za pomalým najímáním nové pracovní síly stojí podle řady ekonomů obavy z příštího vývoje. Mnohé velké společnosti nyní sedí na historicky nejvyšších zásobách hotovosti, nechtějí však přijmout příliš nových lidí a investovat do nich, protože by se jich v případě negativního vývoje zase musely zbavovat. Americká ekonomika tak znovuvytvořila jen dvacet procent pracovních míst, které ztratila během hospodářské krize na přelomu let 2008 a 2009.