USA pokračují v leteckých útocích proti islamistům v Iráku

U.S. F/A-18 před útokem v Iráku

U.S. F/A-18 před útokem v Iráku Zdroj: CTK

Americké letectvo v pondělí podniklo sérii úderů proti kontrolním postům sunnitských ozbrojenců na severozápadě Iráku. Američané zasáhli nedaleko míst, kde se před útoky islamistů ukryli příslušníci sekty jezídů. Oznámilo to ve Washingtonu americké velení. Údery byly vedeny do okolí města Sindžár a zničily postavení extremistů a jejich výzbroj. Násilí pokračuje také v irácké metropoli.

Při dnešních dvou pumových útocích zemřelo ve čtvrti Karráda, obývané hlavně šíity, 12 lidí a přibližně stejný počet osob byl raněn. Stanice CNN uvedla, že nálože vybuchly v automobilech.

Před islamisty ze skupiny Islámský stát (IS) prchly do odlehlých horských oblastí tisíce členů náboženské sekty jezídů. V těchto oblastech je údajně uvězněno více než 20 tisíc rodin, které trpí nedostatkem jídla a hlavně vody. Několika rodinám se podařilo uprchnout přes hranici do Sýrie.

Pentagon oznámil, že při leteckých úderech bylo zničeno nejméně jedno terénní vozidlo islamistů a jeden obrněný transportér. Výzbroj extremisté ukořistili v iráckých vojenských skladech, jichž se během své ofenzívy zmocnili. O počtu obětí operace americké velení neinformovalo. Letouny se v pořádku vrátily na základny, uvedl Pentagon.

USA posílá jezídům humanitární pomoc

Pro jezídy je organizována humanitární pomoc v podobě shazování potravinových balíčků z letadel a vrtulníků. Jeden z nich se dnes v oblasti Sindžáru podle irácké televize zřítil. Pilot přišel o život a zranění utrpěla novinářka listu The New York Times, která byla na palubě.

V poskytování humanitární pomoci postižené sektě jezídů pokračují také Spojené státy. Velení americké armády oznámilo, že letouny svrhly už pátou zásilku potravin a léků do hor na severozápadě Iráku. Letecká zásilka pro irácké uprchlíky obsahovala 85 tisíc potravinových balíčků a přes 70 tisíc litrů pitné vody. Na místo vyslal Washington speciální tým expertů, který má distribuci humanitární pomoci řídit. Humanitární pomoc jezídům poskytuje i Británie a Francie. Organizace spojených národů (OSN) odhaduje, že boje v Iráku vyhnaly z domovů na 1,2 milionu občanů.

ISIL ohrožuje islám a muslimy, kritizuje autorita sunnitského islámu

Sunnitskou skupinu IS dnes ostře kritizoval egyptský velký muftí, považovaný za autoritu sunnitského islámu. „Takové extremistické a krvelačné skupiny ohrožují islám a muslimy, poškozují jejich pověst, prolévají krev a šíří nezákonnost,“ řekl velký muftí šaukí Allám. Vyjádřil se krátce poté, co Vatikán vyzval muslimské náboženské vůdce, aby „zaujali jasné a odvážné stanovisko a odsoudili nepopsatelné zločiny“, jichž se dopouští IS.

Zacházení IS s jezídy se přirovnává ke genocidě. Server Shafaq News dnes napsal, že skupina zadržuje v severní provincii Ninive ve věznici 600 dívek, které její členové unesli rodinám jezídů. Poslankyně iráckého parlamentu Viján Dachílová, která je členkou této komunity, dnes řekla, že „rodiny, které jsou stále v oblasti horstva Sindžár, jsou ve velmi nebezpečné situaci“. IS jezídům pohrozila, že zabije všechny, kdo odmítnou konvertovat k islámu.

Tomáš Pojar: Umělé hranice na Blízkém východě se rozpadají