USA poslaly bombardéry nad Jižní Koreu, nesou prý jaderné hlavice

Bombardér B-52 spolu se svou výzbrojí

Bombardér B-52 spolu se svou výzbrojí Zdroj: USAF - Wikimedia Commons

Americké Bombardéry B-52 podruhé v tomto měsíci přeletěly nad jihokorejským územím, podle Soulu měly tentokrát na palubě i jaderné zbraně. Spojené státy tak chtějí jasně demonstrovat své partnerství s Jižní Koreou, která v poslední době čelí vystupňovaným hrozbám svého severního souseda.

„To, že máme B-52 blízko Korejského poloostrov, znamená, že Američané nám mohou poskytnout svůj jaderný deštní, kdykoli to bude potřeba,“ řekl novinářům mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Kim Min-seok. Bombardéry nesou rakety s doletem až tři tisíce kilometrů a „zřejmě nesou jaderné hlavice“, dodal. Jedná se už o druhý přelet amerických bombardérů během tohoto měsíce.

„Chceme přitáhnout pozornost ke skutečnosti, že máme rozsáhlou schopnost zastrašování. Myslíme si, že vzhledem k nedávné severokorejské rétorice je nezbytné tento fakt demonstrovat,“ uvedl mluvčí Pentagonu Gorge Little. KLDR minulý měsíc provedla svůj už třetí jaderný test. Od té doby hrozí útokem nejen proti odvěkému nepříteli na jihu, ale také preventivním úderem proti USA.

Severokorejský test kritizovala i Čína, prakticky jediný zahraniční spojenec Pchjongjangu. Nyní ale Peking kritizuje Spojené státy za to, že posilují svůj regionální protiraketový systém, což prý pouze „posílí nepřátelství“. KLDR dnes Washington prostřednictvím státní tiskové agentury KCNA označila za „rozvraceče míru“ a uvedla, že nedávné společné manévry jihokorejské a americké armády poškozují snahu pozvednout slabou severokorejskou ekonomiku.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun–hje na svých internetových stránkách zopakovala dřívější hrozbu, že Soulu „pevně odpoví“ na jakoukoli provokaci. Zároveň slíbila severu rozsáhlou pomoc, pokud se vzdá svého zbrojního jaderného programu a „zvolí si správnou cestu“.

OSN na severokorejský jaderný test zareagovala zpřísněním sankcí. KLDR následně deklarovala konec příměří se Soulem a vypověděla vzájemnou smlouvu o neútočení. Obě Koreje jsou technicky stále ve válce, protože konflikt před 60 lety neskončil uzavřením mírové smlouvy.