USA prý neočekávají, že Asad odstoupí před rokem 2017

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy očekává, že syrský prezident Bašár Asad by v nejlepším případě mohl odstoupit v březnu 2017. Vyplývá to z vládních dokumentů, k nimž se dostala agentura AP. Spojené státy přitom v diplomatických jednáních o Sýrii donedávna prosazovaly, aby Asad odstoupil co nejrychleji, jak to žádají oponenti Damašku.

V dokumentech se počítá s tím, že se Asad funkce vzdá někdy v březnu 2017, kdy odstoupí také jeho nejbližší spolupracovníci. Tento časový horizont vychází z plánu, o němž se v listopadu jednalo na mezinárodní konferenci ve Vídni a který později schválila Rada bezpečnosti OSN. Podle něj by se měly v Sýrii konat prezidentské a parlamentní volby v srpnu 2017 a do té doby zemi povede přechodná vláda.

Předpokladem naplnění tohoto plánu je překonání mnoha překážek, podotýká AP. Nově se k nim připojila diplomatická krize mezi Íránem a Saúdskou Arábií, tedy zemí, které se po dlouhém úsilí do jednání o Sýrii podařilo zapojit. Musejí také začít rozhovory mezi syrskou vládou a jejími oponenty, které mají být zahájeny ještě v lednu v Ženevě. Velkou neznámou je dohoda o Asadovi, protože opozice stále trvá na jeho odstoupení, zatímco Asad i jeho spojenci, tedy hlavně Rusko a Írán, chtějí, aby se o něm rozhodlo ve volbách.

Zrada původní strategie?

AP také informovala, že prodloužený termín pro Asada, o němž se nyní uvažuje v USA, mohou země jako je Saúdská Arábie, Katar nebo Turecko považovat za zradu původní strategie. Tyto země požadují, aby byl Asad co nejrychleji vyřazen ze hry. Je tu i další problém - odchod Asada by připravil Írán o jeho hlavní oporu v srdci arabského světa a změnil by také bezpečnostní rovnici v zemích kolem Sýrie, v Izraeli, Libanonu a Turecku. S osmnáctiměsíčním přechodným obdobím pro Sýrii počítá Rada bezpečnosti OSN, zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura stanovil 25. leden pro zahájení dialogu mezi Damaškem a opozicí. Jednat se má v Ženevě.

Do dubna by měl být sestaven bezpečnostní výbor a vyhlášena amnestie pro členy vlády i armády, pro příslušníky takzvané umírněné opozice a také pro bojující oponenty. Pak má vzniknout přechodná vláda. V květnu pak má být rozpuštěn syrský parlament, přechodnou vládu uzná RB OSN. Má následovat dohoda o politických reformách, jmenován přechodný legislativní orgán a dohodnuta dárcovská konference k obnově země. Dalších šest měsíců bude věnováno přípravě nové ústavy, která by měla být předložena ke schválení v referendu v lednu 2017.

Teprve potom je podle Washingtonu možné zaměřit se na hlavní zdroj konfliktu, tedy na ukončí Asadovy vlády. „V březnu 2017 se Asad vzdá prezidentské funkce a odstoupí jeho nejbližší,“ stojí v dokumentu. Nová vláda začne zemi vládnout po srpnových volbách.