USA směřují k výpovědi klimatické dohody

Smog

Smog Zdroj: E15

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
Znečištěné ovzduší v Londýně
Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Množství škodlivin v ovzduší v metropoli v minulých dnech několikanásobně překročilo limity.  (Foto ČTK)
15
Fotogalerie

Rodící se administrativa nového prezidenta USA už za pochodu pracuje na tom, jak rychle odstoupit od pařížské klimatické dohody.

Podpis na klimatické dohodě ještě nezaschl a Američany už jejich účast v ní trápí. Donald Trump se ještě v době, kdy nebyl zvolen, několikrát vyjádřil, že globální oteplování je výmysl a USA přestanou platit do fondů OSN na řešení dopadů klimatických změn. Jeho tým už připravuje scénář, jak USA co nejrychleji z dohody vyvázat.

Trumpova administrativa má podle expertů čtyři možnosti. První z nich spočívá v tom, že se USA budou držet textu dohody. Podle ní musí země od podpisu počkat tři roky, než oznámí záměr odstoupit. Pak běží roční výpovědní lhůta. USA by pak přestaly být smluvní stranou v roce 2020.

Už v roce 2018 by se klimatických závazků USA vzdaly, pokud by vypověděly Rámcovou konvenci OSN o klimatické změně. Na jejím základě byla připravena i pařížská dohoda. Jenže rámcovou dohodu schválil v roce 1992 jednomyslně americký Senát. Takový postup by Washingtonu způsobil značné diplomatické škody, odhaduje Dan Bodansky, profesor z Arizonské státní univerzity.

Trump by také mohl poslat pařížskou dohodu ke schválení do Senátu, který by ji poslal k ledu, uvádí Myron Ebell, který by měl nově vést federální Agenturu pro ochranu životního prostředí. Prezident Barack Obama z obavy před vetem senátorů nechal dohodu zpracovat tak, aby ji zákonodárci schvalovat nemuseli.

Poslední možností je, že se Trumpova administrativa závazky z dohody prostě nebude řídit. Sankce za takové počínání Americe nehrozí.