USA zřejmě jezídy evakuovat nebudou. Hodnocení OSN navzdory

USA zřejmě nebudou evakuovat jezídy, kteří před islamisty prchli do hor

USA zřejmě nebudou evakuovat jezídy, kteří před islamisty prchli do hor Zdroj: CTK

Spojené státy zřejmě nebudou evakuovat jezídy z hory Sindžár na severu Iráku. Jezídů je totiž v lokalitě na severu Iráku méně, než se očekávalo a také jejich stav je oproti očekáváním lepší, oznámilo americké ministerstvo obrany. OSN nicméně situaci hodnotí jako stav nouze, což je označení pro nejvyšší stupeň humanitární krize.

Podle OSN se většině uprchlíků podařilo z obklíčení uniknout, na místě prý zůstává již jen asi 1000 lidí. Situaci v zemi organizace nicméně nazvala stavem nouze, což je označení pro nejvyšší stupeň humanitární krize.

„Tým usoudil, že na hoře Sindžár je mnohem méně jezídů, než jsme se původně obávali,“ uvedl Pentagon v prohlášení. „Stav jezídů, kteří zůstávají, je lepší, než jsme se předtím domnívali, a nadále mají přístup k potravinám a vodě, které jsme shodili,“ dodalo americké ministerstvo obrany, které ujistilo, že USA budou nadále poskytovat humanitární pomoc.

V pohoří Sindžár v noci na středu přistál americký tým včetně vojáků a pracovníků vládní Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID).

OSN: Stav nouze by měl usnadnit získání dalších peněz

Označení situace v Iráku za stav nouze „by mělo usnadnit získání dalších finančních prostředků i zboží určených k zajištění účinnější reakce na humanitární potřeby obyvatel zasažených nuceným vysídlením,“ prohlásil zástupce OSN v Bagdádu Nikolaj Mladenov. OSN odhaduje, že kvůli bojům muselo od června opustit své domovy na 1,5 milionu Iráčanů. Nejvyšší stupeň humanitární krize podle OSN nyní platí kromě Iráku jen v Sýrii, Jižním Súdánu a Středoafrické republice.

Do hor v okolí Sindžáru, který před týdnem obsadili členové hnutí Islámský stát, uprchla především řada příslušníků sekty jezídů. Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jich mohlo být původně až 80.000. Většině se ale podařilo dostat do severní Sýrie, odtud někteří pokračovali do kurdské autonomní oblasti na severovýchodě Iráku. Asi 2000 jezídů prý přijalo také Turecko. Americká vláda zvažovala letecký most nebo zřízení koridorů, jimiž by ohrožené lidi dostala do bezpečí.

USA se spolu s Francií a Británií podílejí na humanitární pomoci Iráčanům. V pátek se k nim prý připojí také Německo. Americká letadla shazují hladovějícím běžencům v horách humanitární pomoc. Kromě toho Američané podnikají letecké akce proti radikálům a vojensky pomáhají Kurdům.