USA zvažují zákrok v Sýrii, Teherán i Moskva jsou proti

Podpora. Syrští povstalci dostali po zprávách o údajném chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun  zbraní. Podle jednoho ze zdrojů dorazila z Turecka a nyní je rozdělována do skladů povstaleckých jednotek na severu země.

Podpora. Syrští povstalci dostali po zprávách o údajném chemickém útoku syrských vládních sil zásilku čtyř set tun zbraní. Podle jednoho ze zdrojů dorazila z Turecka a nyní je rozdělována do skladů povstaleckých jednotek na severu země. Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský zásah v Sýrii. Podle ministra obrany Chucka Hagela je na něj americká armáda již připravena.

Damašek včera varoval Washington, že případná intervence způsobí rozšíření konfliktu do celého regionu. Před unáhlenými závěry o použití chemických zbraní vedoucími k zásahu v Sýrii varovalo včera Bílý dům také Rusko. Írán rovněž vyjádřil nesouhlas s případným zásahem Spojených států.

„Americká intervence bude mít velmi vážné dopady a rozdmýchá oheň, který zažehne Blízký východ,“ oznámilo syrské ministerstvo informací.

Nedlouho poté Sýrie prohlásila, že umožní inspektorům OSN přístup do oblastí u metropole, kde se ve středu odehrál údajný chemický útok se stovkami obětí.

O možnostech vojenského řešení syrské krize v sobotu s Obamou jednali jeho bezpečnostní poradci. Schůzky se účastnil mimo jiné americký viceprezident Joe Biden, Obamova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová či šéf CIA John Brennan. Prezident USA se dosud zdráhal vojensky zaútočit proti Sýrii. Před rokem ale prohlásil, že by názor změnil v případě, kdyby Damašek použil chemické zbraně.

Vzhledem k tomu, že několik nemocnic přijalo během krátké doby stovky lidí, kteří měli křeče, rozšířené zornice a potíže s dechem, pochybuje o chemickém útoku dnes již málokdo.