Úspěšný boj o záchranu: V Indii přibylo divoce žijících tygrů

tygr indický

tygr indický Zdroj: Bjorn Christian Torrissen, wikimedia

V Indii za několik posledních let významně přibylo divoce žijících tygrů indických. Upozornil na to tamní ministr životního prostředí Prakash Javadekar, podle kterého „je to vynikající zpráva,“. Podle nejnovějších statistik jeho ministerstva v Indii žije na 2226 těchto ohrožených jedinců. Populace velkých koček se tak od posledního sčítání před třemi lety rozrostla o celou třetinu. Javadekar souběžně s tím odkázal na účinnost rozsáhlých ochranných opatření, která Indie před lety zavedla.

V indických rezervacích a parcích žije dohromady 70 procent veškerých divokých tygrů indických . Ze všech ohrožených druhů pak bylo právě na jejich ochranu vynaloženo historicky nejvíce prostředků, jak upozornil web NationalGeographic.com, a právě tyto investice se nyní podle Javadekara začínají „vyplácet“ v podobě růstu počtu jedinců.

Indové totiž v posledních letech masívně investovali a například napříč svými rezervacemi nainstalovali téměř deset tisícovek fotobuněk, díky kterým mají správci rezervací detailní přehled o více jak 80 procentech tygří populace a jejich teritoriálním chování. Zároveň jim pomáhají s monitoringem pohybu případných pytláků.

Pytláci v předchozím desetiletí vybili až tisícovku tygrů

Pytláci jen v první dekádě 21. století vybili až tisícovku těchto vzácných velkých koček, čímž si vysloužili tvrdou odvetu tamních úřadů: většina vlád zavedla odstrašující postihy v podobě mnohaletých trestů odnětí svobody, kýžený efekt měl však asi ten nejtvrdší z nich: přistižení pytláci mohou být na místě okamžitě zastřeleni bez jakéhokoliv postihu. V zemi v roce 2008 přežívalo jen 1411 tygrů.Sčítání tygrů prování indická vláda jedou za tři roky.

„Ostatním zemím, v nichž tygři přežívají, můžeme jedině doporučit zavedení námi prověřených metod,“ dodal podle TimesOfIndia Javadekar s tím, že země je připravena zahájit také případnou výměnu a distribuci tygřích mláďat, aby byla zachována genová rozmanitost druhu.