Úspěšný želví comeback na Galapágy. Po 150 letech

želva sloní pinzónská (G. nigra ephippium)

želva sloní pinzónská (G. nigra ephippium) Zdroj: James Gibbs

Trvalo přes 150 let, než se v samém centru ekvádorského souostroví Galapágy na malém ostrůvku Pinzón opět objevila první ve volné přírodě narozená želva sloní pinzónská (G. nigra ephippium). O výjimečném úspěchu informovali herpetologové a přírodovědci z organizace Galapagos Conservancy (GC).

Mimořádně vzácná populace jednoho z nejstarších druhů živočichů na světě se podle nich úspěšně zotavuje po drtivém úderu člověka, jenž na ostrov zavlekl všežravé krysy. Ty želví populaci, respektive její potomstvo, po dlouhá desetiletí decimovaly. Od roku 1959, kdy se GC začala významněji angažovat, se populaci tamních želv „pinzónek“ podařilo ztrojnásobit.

Přírodovědec James Gibbs, který na místě želvy pozoroval a odhalil prvního volně odrozeného jubilanta po 150 letech, odhadl, že nyní by na ostrově mohlo být až pět stovek jedinců. Oproti necelé dvoustovce převážně velmi starých želv ze šedesátých let je to významný úspěch.

Ochránci pracovali tak, že celá desetiletí systematicky vyhledávali želví snůšky a vylíhlé potomstvo vypouštěli zpět do přírody až po dosažení velikosti, která zaručovala, že si na ně krysy netroufnou. Nejdůležitější pro nynější úspěch však podle Gibbse bylo úplné vyhubení krys, které nastalo po masivní kampani rozšiřující otrávené návnady v roce 2012.