Útok v Bostonu má tři oběti, Taliban odmítá odpovědnost

Bostonského maratonu se zúčastnilo na 27 tisíc běžců a zhruba půl milionu lidí běhu přihlíželo.

Bostonského maratonu se zúčastnilo na 27 tisíc běžců a zhruba půl milionu lidí běhu přihlíželo. Zdroj: ctk/ap

Při výbuchu dvou náloží zemřeli tři lidé.
Exploze zranily přes 140 lidí
Za útokem podle expertů stojí islamisté nebo američtí protivládní radikálové
Hnutí Taliban ale už odpovědnost za útok odmítlo
Amrická policie prý už vyšetřuje několik stop, podrobnosti ale odmítá sdělit.
7
Fotogalerie
Pondělní pumový útok na bostonský mezinárodní maraton připravil o život tři lidi a dalších nejméně 140 podle zdravotníků zranil. Prezident Barack Obama na tiskové konferenci oznámil, že původce útoku ani jeho motiv zatím vyšetřovatelé neznají. Média spekulují o akci islamistů nebo amerických pravicových radikálů. Policisté v Bostonu našli dalších pět nevybuchlých náloží.

Mezi mrtvými je osmileté dítě, osm dalších dětí bylo zraněno. Stav 15 lidí, kteří jsou v nemocničním ošetření, označují lékaři za kritický. „Nevíme, kdo to udělal ani proč,“ konstatoval na tiskové konferenci prezident. „Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti,“ prohlásil.

Podle televize CNN exploze v Bostonu způsobily nevelké, nepříliš odborně vyrobené nálože ukryté v odpadkových koších rozmístěných podél maratonské trati. Nálože byly údajně poměrně primitivní, neobsahovaly vysoce explozivní materiál.

Agentura Reuters s odvoláním na mínění bezpečnostních expertů napsala, že okolnosti incidentu ukazují na útok islámských extremistů nebo amerických protivládních radikálů. Policisté analyzují videozáznamy získané z různých zdrojů a žádají obyvatelstvo, aby oznamovalo jakékoli podezřelé skutečnosti.

Pro první variantu svědčí skutečnost, že dvě exploze zazněly bezprostředně po sobě, což je častá taktika náboženských extremistů. Pákistánský Taliban, který v minulosti hrozil bombovými útoky na americkém území, dnes odpovědnost za pondělní akci odmítl. Druhá varianta, předpokládající útok pravicových radikálů, vychází z načasování akce. Pondělí bylo v USA posledním dnem pro daňové přiznání a ve státě Massachusetts zároveň památným Vlasteneckým dnem. Obě tyto okolnosti údajně mohly být pro protivládní aktivisty dostatečným motivem.

Celou dvaačtyřicetikilometrovou trasu maratonu policie pečlivě zkoumá v naději, že narazí na nějaké důkazy. Bostonského maratonu se aktivně zúčastnilo na 27 tisíc lidí a dalších půl milionu běhu přihlíželo. Policie proto předpokládá, že získá k analýze dostatek obrazového materiálu.

Největší teroristické útoky v USA za posledních 20 let
26. února 1993 Exploze bomby v autě zaparkovaném pod Světovým obchodním střediskem v New Yorku zabila šest osob a zranila 1042 lidí. Za útok byli čtyři islámští fundamentalisté odsouzeni v květnu 1994 k trestu odnětí svobody v celkové výši 240 let.
19. dubna 1995 Při pumovém atentátu pomocí výbušniny v zaparkovaném autě před budovou amerických federálních úřadů v Oklahoma City zahynulo 168 osob (včetně 19 dětí) a dalších na 680 bylo zraněno. Z útoku byl shledán vinným Timothy McVeigh, veterán války v Perském zálivu. V červnu 1997 jej odsoudili k trestu smrti, popraven byl 11. června 2001.
27. července 1996 Exploze ocelové roury s výbušninou usmrtila během osmého dne olympijských her v parku století v Atlantě dva lidi a zranila 112 osob. Ze spáchání tohoto útoku byl usvědčen americký pravicový extremista Eric Robert Rudolph. V červenci 2005 byl odsouzen na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.
11. září 2001 Dvě letadla, která unesli příslušníci teroristické sítě Al-Káida, narazila do Světového obchodního střediska v New Yorku a způsobila zřícení obou budov střediska. Další unesené letadlo spadlo na budovu Pentagonu ve Washingtonu a čtvrté se zřítilo u Pittsburghu. Celkem zemřelo 2996 osob a přes 6000 bylo zraněno. V USA se nyní chystá soud s údajným osnovatelem útoků, Pákistáncem Chálidem šajchem Muhammadem, a dalšími čtyřmi členy Al-Káidy. Hrozí jim trest smrti.

Šéfka senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb Dianne Feinsteinová novinářům řekla, že americké rozvědky neměly předem žádné signály, které by svědčily o připravovaném útoku. Kontrolu nad vyšetřováním převzala bostonská expozitura FBI. Její vedení přistupuje k událostem v Bostonu jako k teroristickému činu.

Z námořní základny Newport ve státě Rhode Island byla do Bostonu povolána speciální jednotka pyrotechniků. Mají prozkoumat předměty v okolí místa pondělních výbuchů a prověřit, zda v některém z nich není další nálož. Zvýšenou pohotovost má policie v areálu dvou jaderných elektráren ve státech Massachusetts a New Hampshire.

Kvůli tragické události, která poznamenala závěr bostonského maratonu, zrušila místní radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskuteční se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.