Útok v pákistánské škole má 141 obětí, armáda zahájila odvetné operace

Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.

Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů. Zdroj: CTK

Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.
Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.
Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.
Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.
Taliban zaútočil na pákistánskou školu, zahynuly desítky studentů.
17
Fotogalerie
Útok bojovníků islamistického hnutí Taliban na školu v pákistánském městě Péšávar si vyžádal nejméně 141 mrtvých a 124 zraněných. Přes stovku obětí tvoří žáci školy, kterou navštěvuje řada dětí pákistánských vojáků. Vojákům se odpoledne podařilo ukončit akci po té, co zneškodnili všech šest útočníků.

„Šestý terorista byl zabit v posledním bloku. Bomby nastražené teroristy brzdí tempo čištění objektu,“ uvedl na Twitteru generálmajor pákistánské armády Asim Badžva.

Ozbrojenci obsadili školu dopoledne místního času a na 500 žáků - převážně ve věku od deseti do dvaceti let - a učitelů zajali jako rukojmí. Většinu rukojmích příslušníci bezpečnostních sil postupně evakuovali, desítky školáků se ale staly obětí střelby či explozí výbušnin útočníků.

Nejméně jeden z ozbrojenců odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, sdělil Parvíz Chattak, šéf vlády provincie Chajbar Pachtunchvá, kde Péšávar leží. Právě tato exploze měla podle BBC na svědomí velký počet mrtvých.

Údaje o počtu teroristů, kteří školu přepadli, se během dne rozcházely. Podle pákistánského listu Dawn úřední zdroje uvádějí, že při osvobozovací operaci armády zahynulo „všech“ sedm útočníků. Původně se hovořilo o šesti i devíti. Zatím není jasné, kolik teroristů se během mnohahodinové operace samo vyhodilo do vzduchu a kolik jich bylo zabito bezpečnostními silami.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za „národní tragédii“ a vydal se na místo. Násilí odsoudila také letošní držitelka Nobelovy ceny za mír, sedmnáctiletá pákistánská školačka Malala Júsufzaiová, která ocenění získala za svůj boj za vzdělání dívek.

Pákistánská odnož Talibanu přijala odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního. Hnutí sdělilo, že si „školu vybralo jako cíl, protože vojáci si berou za cíle naše rodiny, a my chceme, aby pocítili naši bolest“. „Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu,“ konstatoval Churasání s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Talibanu, která byla zahájena v červnu.

Armáda na útok proti škole odpověděla odvetnými akcemi proti předpokládaným pozicím Talibanu na severu země. Podnikla i deset náletů.

Představitelé Talibanu prohlásili, že o útoku rozhodli poté, co „provedli vyšetřování a zjistili, že děti několika vysokých armádních činitelů v této škole studují“. Agentura AP nicméně napsala, že do školy, která se nachází na okraji kasárenského komplexu, chodí i děti z rodin civilistů.

„Společně s miliony dalších lidí na celém světě truchlím nad smrtí těchto dětí, mých bratrů a sester. Porazit se ale nikdy nenecháme,“ prohlásila v reakci na útok nositelka Nobelovy ceny za mír Júsufzaiová.

Nikdo netušil, co se děje, říká student

Jeden ze zraněných studentů Abdulláh Džamál vypověděl, že v době útoku byl ve skupině žáků osmé, deváté a desáté třídy, kterým tým pákistánských armádních lékařů právě vysvětloval pravidla první pomoci. Podle Džamála zprvu nikdo netušil, co se děje.

„Pak jsem viděl, jak se děti kácejí na zem, plakaly a křičely. I já jsem spadl. Později jsem zjistil, že mám v noze kulku,“ uvedl Džamál z nemocničního lůžka. „Všechny děti měly střelné rány. Všechny děti krvácely,“ dodal.

Přehled teroristických útoků za posledních dvacet let, při kterých zahynul větší počet dětí:
19. dubna 1995 - Teroristický útok na federální úřady v americkém Oklahoma City si vyžádal 168 obětí, z toho 19 dětí.
16. listopadu 1996 - Výbuch ve městě Kaspijsk v ruském Dagestánu zničil devítipatrový obytný dům, kde žili především důstojníci ruské armády, a vyžádal si 56 obětí, včetně 18 dětí. Za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí byl označen pumový útok ozbrojenců ze sousedního Čečenska.
28. února 2000 - Protivládní muslimští povstalci povraždili v jižním Alžírsku (v oblasti města Bajáz, ležícího asi 400 kilometrů jižně od metropole) 24 civilistů, z toho 16 dětí.
27. ledna 2001 - Rebelové zmasakrovali na západě Alžírska 25 vesničanů. Mezi oběťmi bylo 16 dětí a mladistvých a čtyři ženy.
3. května 2002 - Kolumbijští povstalci odpálili v kostele v obci Bojaya vzdálené asi 600 kilometrů od Bogoty bombu. Při útoku zahynulo 117 lidí, včetně asi 50 dětí. Oběti se v kostele ukrývaly před střety mezi levicovými povstalci a ultrapravicovými polovojenskými jednotkami.
1. - 3. září 2004 - Na 30 pročečenských ozbrojenců přepadlo školu v Beslanu v Severní Osetii a zadrželo 1120 lidí. Po zásahu ruských ozbrojených sil zahynulo 331 lidí z řad rukojmích (186 byly děti); zabito bylo 31 teroristů a 12 příslušníků speciálních sil.
30. září 2004 - Exploze tří automobilů s výbušninami na jihozápadě Bagdádu si vyžádala 42 mrtvých (z toho 34 dětí) a na 200 zraněných. K útokům se přihlásila skupina vedená teroristou a spojencem Al-Káidy abú Músou Zarkávím.
13. července 2005 - Při sebevražedném atentátu v Bagdádu zahynulo 33 lidí, mezi nimi bylo až 24 dětí. Atentátník odpálil automobil s výbušninami u amerického konvoje obklopeného velkou skupinou dětí.
6. listopadu 2007 - Asi 80 lidí zahynulo (z toho přes 60 dětí) a další desítky utrpěly zranění při sebevražedném atentátu namířeném proti poslanecké delegaci na severu Afghánistánu.
6. července 2013 - Ozbrojenci islamistické organizace Boko Haram zabili při útoku na internátní školu v severovýchodní Nigérii 41 žáků a jejich učitele.
16. prosince 2014 - Při útoku bojovníků Talibanu na školu v pákistánském městě Péšávar zahynulo podle nejnovější bilance 84 žáků.
Útoky v Pákistánu v posledních letech s velkým počtem obětí
20. září 2008 - Sebevražedný útok na hotel Marriott v Islámábádu si vyžádal 53 mrtvých; mezi oběťmi byl i český velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek. Podle pákistánské vlády stále za atentátem Al-Káida, k útoku se přihlásili Fedájíni islámu. Šlo o nejhorší pumový atentát v pákistánské metropoli.
27. března 2009 - Nejméně 50 lidí přišlo o život při útoku sebevražedného atentátníka během modliteb v mešitě v Džamrúdu v oblasti Chajbar nedaleko hranic s Afghánistánem.
28. října 2009 - Přes 115 obětí si vyžádaly útoky na tržiště v Péšávaru a na ubytovnu používanou OSN v centru afghánské metropole Kábulu (13 mrtvých). Několik hodin před atentáty do Pákistánu přiletěla na třídenní návštěvu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.
1. ledna 2010 - Přes 100 lidí bylo zabito při sebevražedném atentátu při volejbalovém utkání u města Lakki Marvat na severozápadě země. Atentát byl zřejmě mířen proti kmenovým stařešinům, kteří zorganizovali občanské milice proti radikálům.
28. května 2010 - Asi 82 obětí si vyžádaly útoky na dvě mešity navštěvované členy islámské sekty Ahmadíja ve městě Láhaur; k akci se přihlásila pákistánská větev Talibanu.
9. července 2010 - Na 102 mrtvých a stovku zraněných si vyžádal dvojí sebevražedný útok v horské oblasti Mohmand na severozápadě země. Většina obětí byli uprchlíci čekající na humanitární pomoc.
3. září 2010 - Na 65 mrtvých si vyžádal sebevražedný útok na procesí šíitských muslimů v západopákistánské Kvétě.
5. listopadu 2010 - Nejméně 71 lidí přišlo o život a 80 bylo zraněno při dvou útocích proti mešitám na předměstí Péšávaru.
3. dubna 2011 - Na 50 lidí zabily dva sebevražedné útoky u muslimské svatyně v provincii Paňdžáb na východě Pákistánu. K útokům se přihlásilo hnutí Taliban.
13. května 2011 - Nejméně 80 mrtvých si vyžádaly dva pumové útoky ve městě Čársadda na severozápadě Pákistánu; nálože odpálili sebevražední atentátníci před výcvikovým střediskem polovojenských jednotek; k útoku se přihlásilo hnutí Taliban, které se tak prý chtělo pomstít za smrt vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina.
10. ledna 2013 - Na 125 obětí a přes 200 zraněných si vyžádaly teroristické útoky - ve městě Kvéta na jihozápadě země (explodovaly tři bomby před kulečníkovou hernou; přihlásili se k němu radikální sunnité) a ve městě Mingora v údolí Svát na severozápadě země při shromáždění věřících.
16. února 2013 - Nejméně 84 lidí bylo zabito a na 190 dalších bylo zraněno při pumovém útoku na tržišti převážně šíitského předměstí města Kvéta; k útoku se přihlásilo militantní sunnitské uskupení Laškare Džhangvi.
22. září 2013 - Nejméně 78 lidí bylo zabito a na 130 zraněno při pumovém útoku dvou sebevražedných atentátníků před kostelem v Péšávaru na severozápadě Pákistánu.
2. listopadu 2014 - Při sebevražedném útoku u pákistánského hraničního přechodu Vagah asi 500 metrů od indické hranice bylo zabito na 60 lidí a asi sto dalších bylo zraněno.
16. prosince 2014 - Ozbrojenci z Talibanu ráno obsadili v Péšávaru školu, do níž chodí řada dětí pákistánských vojáků, a žáky a zaměstnance zajali jako rukojmí; na 84 žáků zahynulo.