Útok v Saúdské Arábii vyhnal cenu ropy nad 70 dolarů. Microsoft napadli hackeři

Ropné zásobníky společnosti Saudi Aramco v Saúdské Arábii v neděli napadli jemenští povstalci. Ačkoliv se incident obešel bez mrtvých i škod, ropa v reakci na zprávu citelně zdražila.

Ropné zásobníky společnosti Saudi Aramco v Saúdské Arábii v neděli napadli jemenští povstalci. Ačkoliv se incident obešel bez mrtvých i škod, ropa v reakci na zprávu citelně zdražila. Zdroj: e15.cz

Společnost Microsoft čelí rozsáhlému kybernetickému útoku. Přes její software bylo napadeno asi 60 tisíc institucí a podniků. Korporace tvrdí, že za útokem stojí Čína.
Britská automobilka Aston Martin bude od roku 2025 vyrábět své elektromobily výhradně v Británii.
Exmanželka nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose - Mackenzie Scottová se znovu provdala.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Globální kyberútok

Americká technologická společnost Microsoft o víkendu upozornila na rozsáhlý kybernetický útok, který postihl její softwarový produkt Microsoft Exchange Server. Ten slouží primárně k výměně byznysových e-mailů. Útok podle Microsoftu provedla skupina hackerů financovaná čínskou vládou a postihl nejméně 60 tisíc institucí v řadě světových zemí. Většinou by se mělo jednat o malé a střední podniky. Napaden však byl třeba i Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Jedná se už o druhý obrovský kyberútok namířený primárně proti Spojeným státům za posledních několik měsíců. Loni údajní ruští hackeři napadli americké federální úřady přes software bezpečnostní společnosti SolarWinds.         

Švýcarsko uzavře obchodní dohodu s Indonésií

Švýcaři v nedělním celostátním referendu těsně podpořili uzavření obchodní dohody s Indonésií. Hlasovalo pro ni 51,6 procenta voličů. V rámci dohody mají být mimo jiné snížena cla na dovoz certifikovaného palmového oleje, což se nelíbí tamním ekologickým aktivistům. Indonésie je největším světovým producentem palmového oleje, jenž se přidává například do čokolád nebo šamponů.

Švýcaři se současně vyslovili 51,2 procenta hlasů pro zákaz zahalování obličeje na veřejnosti. Nový zákon, který má zjevně zakázat nošení burek a nikábů, bude zapracován do ústavy a má platit na všech veřejně přístupných místech.   

Z trhů a burz 

Ropa výrazně zdražila

Jemenští Hútíové, tedy blízkovýchodní povstalci podporovaní Íránem, v neděli zaútočili pomocí dálkově řízených střel a dronů na ropné zásobníky v Saúdské Arábii patřící státní těžařské společnosti Saudi Aramco. Píše o tom například server CNBC. Ačkoli se incident obešel bez ztrát na životech a nebyla narušena ani produkce ropy, bude mít citelný globální dopad. Cena ropy Brent kvůli útoku vyskočila o 2,16 procenta a po více než roce tak prolomila hranici 70 dolarů za barel. To přinese zdražení pohonných hmot i v Česku. Ropa už v letošním roce vyrostla přibližně o 36 procent.      

Aston Martin bude vyrábět elektromobily v Británii

Britská automobilka Aston Martin, která se specializuje na produkci luxusních a sportovních vozů, bude od roku 2025 vyrábět všechna svá elektrická auta ve Spojeném království. Jako první přinesl informaci v neděli list Financial Times. Jedná se o pozitivní zprávu pro britský automobilový průmysl, kterému po brexitu hrozí odliv velkých firem a investorů. Velká Británie také plánuje od roku 2030 zakázat na svém území prodej vozů se spalovacími motory. Přestože se Aston Martin hodlá v příštích letech soustředit zejména na vývoj elektromobilů, bude prý i nadále vyrábět tradiční vozy pro automobilové nadšence.    

Tweet dne

Mackenzie Scottová, exmanželka zakladatele Amazonu Jeffa Bezose a jedna z nejbohatších žen světa, se znovu provdala. Vzala si Dana Jewetta ze Seattlu, který vyučuje její děti. Scottová je aktuálně 22. nejbohatším člověkem světa, její jmění činí kolem 53 miliard dolarů, asi 1,2 bilionu korun.  

Stane se dnes

  • Začíná plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci budou na žádost španělské justice hlasovat o odebrání imunity katalánskému expremiérovi Carlesi Puigdemontovi a dvěma exministrům separatistické regionální vlády. Řešit se ale bude i zavedení takzvaného uhlíkového cla.
  • Německo pokračuje v rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru. V některých regionech se otevřou obchody, galerie či muzea.