Útoky v Bruselu jsou činy teroristů, tvrdí prokuratura

Belgický premiér Charles Michel označil dnešní sérii výbuchů na bruselském letišti a v metru za teroristický čin. Již dříve takové prohlášení vydala belgická prokuratura s tím, že na bruselském letišti Zaventem útočil sebevražedný atentátník. Michel na první tiskové konferenci po útocích bez upřesnění řekl, že mnoho lidí zahynulo a utrpělo zranění. Na letišti zemřelo 11 lidí, dalších 15 lidí pak zahynulo v metru.

O sebevražedném atentátníkovi, který se odpálil v letištní hale, hovořil i Michel. Premiér útoky označil za slepé, násilné a zbabělé. Nyní je podle něj nejdůležitější postarat se o zraněné a zajistit jim lékařskou péči.

Belgie podle Michela prožila černý den své historie, neboť čelila teroristickým útokům, kterých se dlouho obávala.

Premiéra prohlásil, že zatím nemá informace, že by dnešní události souvisely s teroristickými útoky v Paříži z loňského 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí. Minulý týden v pátek policie v Bruselu dopadla Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů útoků v Paříži.

Michel také řekl, že úřady nyní vyhodnocují přijatá bezpečnostní opatření a zvažují další možnosti, jako je například povolání vojska k ochraně hranic. Dodal, že některé vojenské posily již byly povolány. V Bruselu dnes bylo dodatečně rozmístěno 225 vojáků, kteří vypomohou stávajícím bezpečnostním sborům.

„V tomto okamžiku to vypadá, že policisté v Bruselu řeší koordinovaný teroristický útok,“ prohlásil prezident Evropské policejní konfederace EuroCOP Angels Bosch. „Nejnovější události nám ukázaly, že terorismus nezná hranic. Více než kdy jindy musejí policejní síly spolupracovat. Musíme zajistit, aby všichni naši policisté, nejen ti elitní, byli náležitě vycvičeni k reakci na takovéto incidenty v budoucnosti,“ dodal.

Bruselské úřady vyzvaly občany, aby ke komunikaci využívali sociální sítě. „Netelefonujte. Pište textové zprávy nebo využijte sociální média. Sítě jsou přetížené,“ sdělilo krizové centrum na twitteru.

Krizové centrum rovněž vyzvalo obyvatele města, aby setrvali na místech, kde se nacházejí. V Bruselu panuje extrémně napjatá situace a stále se objevují zprávy o nových hrozbách. Uzavřena byla například oblast kolem královského paláce kvůli nálezu podezřelého balíčku, uvedl francouzský deník Le Monde.