V Afghánistánu byl zraněn další český voják

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013)

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013) Zdroj: CTK

Při nočním útoku na hlídku byl dnes v noci v Afghánistánu další český voják. Utrpěl středně těžká zranění. Hlídku zasáhla střelba z ručních a protitankových zbraní. "Jednotka palbu opětovala," uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dodala, že zraněný byl převezen do americké vojenské nemocnice. V úterý v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci, pátý byl zraněn těžce.

Hlídka byla podle Růžičkové napadena o půlnoci afghánského času z ručních zbraní a RPG, tedy ručních protitankových zbraní. Útok se odehrál nedaleko základny Bagrám, kterou česká jednotka hlídá.

Zraněn byl šestatřicetiletý desátník, který obsluhuje střeleckou věž vozidla. „Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám, kde se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný,“ dodala Růžičková. Rodina vojáka již byla informována.

Až to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen do Česka, řekla Růžičková. Nyní je po operaci. „Jeho stav je stabilizovaný a podle slov lékařů na místě, je mimo ohrožení života,“ dodala Růžičková.

Zraněný voják se vrátil do Česka

Voják, který byl zraněn při sebevražedném útoku v úterý, byl dnes přepraven do Prahy. „Vojenský speciál Airbus A-319 se zraněným na palubě přistál krátce po půl sedmé večer na letišti v Praze Kbelích. Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu,“ uvedla Růžičková.

Po příletu do Česka byl voják transportován vrtulníkem do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. „Stav těžce zraněného vojáka je velmi vážný. S ohledem na rodinu vojáka nebudeme poskytovat podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu,“ dodala.

Mise potrvá nejméně do konce roku

Česká armáda má současnou misi v Afghánistánu schválenou do konce letošního roku, v zemi může být až 300 českých vojáků. Ministerstvo obrany již připravuje návrh misí na další dva roky, měly by být ve zhruba stejném rozsahu jako dosud. To dnes České televizi potvrdil i premiér Vohuslav Sobotka. Zapojení Česka podle něj bude ještě konzultováno se spojenci, mělo by se ale týkat pouze strážní služby a výcviku afghánských jednotek.

V Afghánistánu zemřelo doposud 9 českých vojáků
4. května 2007 - V provincii Badachšán zahynul voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna, když vyprošťoval auto. Dva další byli těžce zraněni.
17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva další vojáci byli raněni, jeden z nich těžce. Zahynuli dva dánští vojáci
30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják poté, co terénním vozem Humvee najel na nálož; další čtyři z vozu byli zraněni.
31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul voják, když s autem najel na improvizované výbušné zařízení. Další dva čeští vojáci byli zraněni. Při nehodě zemřel i afghánský tlumočník.
9. října 2011 - Při útoku byl těžce raněn voják a později převezen do České republiky. Po třech měsících v olomoucké vojenské nemocnici svému zranění podlehl.
8. července 2014 - Čtyři čeští vojáci zemřeli při explozi výbušného zařízení. Jde o největší jednorázovou ztrátu české armády v mírových misích.

Českou účast v Afghánistánu označil za solidaritu se spojenci. „Ve 38. roce jsme si stěžovali, že nám spojenci nepřišli na pomoc. Teď určitým způsobem investujeme do toho, že spojenecké závazky budou v budoucnu platit, kdykoli by to potřebovala Česká republika,“ dodal. Pokračování mise podpořil i předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Je v zájmu České republiky, abychom se na misi podíleli,“ řekl České televizi.

Současnou strážní jednotku hlídající leteckou základnu Bagrám tvoří 150 vojáků z 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení české armády. Jejich úkolem je hlídkovat v dvacetikilometrovém okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Na místě jsou od dubna. Od října by je měli vystřídat kolegové ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Češi v Afghánistánu hlídkují, léčí a dělají vojenské instruktory
- Čeští vojáci v Afghánistánu v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF, International Security Assistance Force) slouží od roku 2002. V letech 2008 až 2013 působil v afghánské provincii Lógar i český Provinční rekonstrukční tým.
- K počátku tohoto měsíce bylo v misi ISAF 273 českých vojáků. Další dva Češi jsou zapojeni do nevojenské asistenční mise OSN v Afghánistánu UNAMA. V minulosti působili v Afghánistánu i vojáci z 601. skupiny speciálních sil; podle dostupných údajů jsou v zemi od letošního ledna nasazeni znovu, aby cvičili své afghánské kolegy.
- Podle údajů z letošního února se v Afghánistánu dosud vystřídalo téměř 5000 českých vojáků.
- Pod Úkolové uskupení AČR ISAF, které zastřešuje přítomnost českých vojáků v Afghánistánu, spadá jednotka leteckých instruktorů, strážní rota hlídající leteckou základnu Bagrám, polní chirurgický tým, příslušníci takzvaného Národního podpůrného prvku a Češi působící na velitelstvích ISAF.
- Česká Strážní rota Bagram Air Field má 150 členů, kteří zajišťují bezpečnost vojenské základny Bagrám. Operačně je rota podřízena americkému úkolovému uskupení TF 1-320. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.
- Česká jednotka pro výcvik pilotáže má za úkol výcvik pilotů a pozemního personálu příslušníků vzdušných sil afghánské armády. Jednotka, která sídlí na kábulském letišti, je složena ze dvou expertních skupin: první na vrtulníky Mi-17 a druhá na vrtulníky typu Mi-24. Český letecký poradní tým působí v Afghánistánu od dubna 2008; v současnosti má kolem 30 lidí, z toho deset členů palubního personálu.
- Český polní chirurgický tým je zařazen do americké vojenské nemocnice. Počet jeho členů se pohybuje kolem 15 osob.
- Další příslušníci AČR jsou zařazeni na různé funkce v mezinárodních štábech na jednotlivých stupních velitelství ISAF.
- Národní podpůrný prvek (jednotka NSE) je jednotka určená především k zabezpečení systému administrativní a logistické podpory. Jeho součástí je i jednotka doprovodu, plnící úkoly spojené s ochranou občanů ČR, kteří musejí vyjíždět mimo základny v Kábulu.