V americkém Fergusonu hořely budovy, hlášeny jsou i výstřely

Nepokoje v americkém Fergusonu

Nepokoje v americkém Fergusonu Zdroj: ctk/AP

Nepokoje, které v noci vypukly v americkém Fergusonu, jsou prý horší než letos v srpnu. Uvedla to místní policie, podle níž na zmíněném předměstí St. Louis shořelo několik budov i policejních aut. Žádná vážná zranění zatím nebyla zaznamenána, minimálně 29 lidí ale bylo zadrženo. Demonstrace jsou reakcí na rozhodnutí velké poroty neobvinit bělošského policistu, který v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Jon Belmar, šéf policie v okrese St. Louis ve státě Missouri, prohlásil, že během noci „osobně slyšel na 150 výstřelů“. Protesty jsou „pravděpodobně mnohem horší, než byly tu nejhorší noc v srpnu“, kdy byl černošský mladík Michael Brown zabit. Podle Belmara však policie během dnešní noci nevypálila ve Fergusonu jedinou ránu.

Většina z více než desítky budov, které byly zapáleny rozhořčeným davem ve Fergusonu a okolí, prý zcela lehla popelem. Protestní akce se konají i v dalších městech po celých Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Většina z více než desítky budov, které byly zapáleny rozhořčeným davem ve Fergusonu a okolí, prý zcela lehla popelem. Je mezi nimi například pizzerie či kosmetický salon.

Americký policista Darren WilsonAmerický policista Darren Wilson | ctk/APPolicista Darren Wilson (foto: ČTK/AP)

Demonstranti zaplavili ulice hned po oznámení verdiktu poroty a začali demolovat auta, rozbíjet okna a na některých místech rabovat obchody. Kvůli hlášené střelbě do vzduchu odklonilo řízení leteckého provozu v St. Louis asi desítku letů na jiná letiště. Policie proti protestujícím použila slzný plyn.

Policie nebyla dostatečně připravena

„Myslím si, že jsme nebyli nedostatečně připraveni. Ale abych byl upřímný, pokud sem nepošleme 10 tisíc policistů, nedokážeme zabránit lidem, kteří mají v úmyslu zničit tuto obec,“ řekl policejní náčelník Belmar.

Vesměs pokojné demonstrace tisíců lidí se konaly po celých Spojených státech, mimo jiné v Seattlu, Chicagu, Salt Lake City, Los Angeles nebo v hlavním městě Washingtonu. V kalifornském Oaklandu demonstranti zablokovali silnice. V New Yorku se k protestujícím připojila rodina černošského mladíka Erika Garnera, který tu zemřel při policejním zásahu letos v červenci.

Velká porota rozhodla, že neobviní bělošského policistu Darrena Wilsona kvůli zabití neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna v americkém Fergusonu letos v srpnu.

McCulloch upozornil, že mnoho svědectví více než 60 osob o tom, co se stalo před Brownovou smrtí, bylo protichůdných a k mnoha svědectvím chyběly fyzické důkazy. Část svědků také připustila, že střelbu vůbec neviděla.

Zahraniční tisk: válečná zóna na prahu St. Louis