V Arktidě je nejméně ledu za dobu měření, v únoru se neobvykle oteplilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Liam Quinn

Množství mořského ledu v Arktidě bylo během letošní zimy nejnižší od začátku měření v roce 1979. Podle zprávy amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) v oblasti kolem severního pólu zamrzla plocha o rozloze 14,5 milionu kilometrů čtverečních, což je o zhruba 1,1 milionu kilometrů čtverečních méně, než činil průměr pro období let 1981-2010.

Vědci pokrytí vodní plochy ledem v oblasti Arktidy měří pomocí satelitních snímků a srovnávají údaje z doby, kdy je ledová plocha během zimy na maximální úrovni. Letos bylo mořského ledu nejvíce 25. února a s nadcházejícím jarem ho kvůli tání nyní rychle ubývá.

Největší naměřená rozloha ledovců byla nejnižší za posledních více než 35 let a přepsala dosavadní rekord z roku 2011, kdy bylo ledu o 130 tisíc kilometrů čtverečních více. Podle expertů to způsobilo zejména neobvykle teplé únorové počasí v některých částech Ruska a Aljašky.

V Arktidě ve druhé polovině tohoto století během léta už vůbec žádný led nebude

„Postupné mizení ledovců hluboce ovlivňuje lidi, rostliny a zvířata v polárních oblastech, ale kvůli zvedání hladin oceánů i jinde na světě,“ komentoval nové údaje na serveru BBC News britský klimatolog Bob Ward.

Kromě úrovně maximálního zalednění sledují odborníci i to, kolik ledu je v Arktidě během nejteplejšího letního období. Ledovce mají nejmenší rozlohu zpravidla v září, kdy jejich rozloha v posledních letech dosahuje něco málo přes čtyři miliony kilometrů čtverečních. Podle údajů Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) ledu na planetě od roku 1979 ubývá v průměru o 3,8 procenta za jedno desetiletí. To by mohlo znamenat, že v Arktidě ve druhé polovině tohoto století během léta už vůbec žádný led nebude.