V centru Bruselu dál hlídkují výsadkáři se zbraněmi, metro stále nejezdí

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích Zdroj: ctk

Ozbrojení výsadkáři v maskovacích uniformách útrpně snášejí, že jsou pro turisty hlavní atrakcí na bruselském centrálním náměstí Grande Place. Třetí den nejvyššího stupně pohotovosti panuje v Bruselu studené, slunečné počasí a nebýt jasně viditelné přítomnosti ozbrojených mužů a žen v ulicích, zdálo by se, že se vlastně nic neděje. Není to pravda, v belgickém metropoli nešly děti do školy, už od soboty nejezdí metro a zavřen zůstal velký počet obchodů.

Přesně v místech, kde se v neděli večer odehrála významná část zatím posledního zásahu belgických bezpečnostních sil, dnes dopoledne procházely turistické skupiny i místní lidé. V policejních sítích uvázlo v 19 domovních prohlídkách 21 lidí. Dál však uniká nejhledanější muž v Belgii, Salah Abdeslam, který má údajně přímý podíl na krvavých teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu. Informace o jeho možném pobytu v Bruselu přispěla k rozhodnutí belgických úřadů vyhlásit od soboty pro belgické hlavní město čtvrtý, nejvyšší stupeň pohotovosti.

Belgický premiér Charles Michel o víkendu vysvětlil, že úřady disponovaly věrohodnými informacemi o možném útoku, který by se mohl podobat právě tomu pařížskému. Na bulváru Ansbach, nově zřízené pěší zóně v centru města, si vojenské náklaďáky a hlídkující ozbrojence filmovaly a fotily desítky lidí a novinářů. Je zjevné, že belgické úřady chtějí, aby výrazná přítomnost vojáků a policistů byla v ulicích vidět.

„Tohle jsem si musel zaznamenat,“ řekl hned vedle obrněného vozidla asi padesátiletý Claude, který do centra dorazil s velkým fotoaparátem. Jako zaměstnanec metra má dnes neplánované volno a tak se vyrazil podívat, co se v centru děje. „Jak dlouho to bude trvat, to nevím. Ale hlavně si myslím, že to není naposled. Budeme si muset všichni zvyknout,“ řekl. Skepticky dnešní tržby viděli číšníci obvykle plných restaurací v centru, přesto většina otevřela a prázdné stolky s připravenými příbory tak jako vždy lemují úzké uličky v okolí centrálního náměstí.

Obyvatelé Bruselu ale ráno řešili například co s dětmi, které nešly do školy. Ty o uzavření večer rodiče informovaly elektronickou poštou. Některé nemocnice rušily plánované konzultace, pacienti se to dozvěděli například přes SMS zprávu už v neděli večer. Omezeny jsou také návštěvy pacientů na lůžkových odděleních.

Zavřena zůstávají velká nákupní centra, stažené rolety kontrastují s vánočně vyzdobenými výlohami plnými zboží. Klasické samoobsluhy ale většinou zboží a potraviny nabízejí, normálně funguje také pošta. U nich jsou však vidět policisté či posílená ochranná služba. Naopak se už od soboty nekonají ve městě žádné velké kulturní a sportovní akce.

Jak dlouho čtvrtý stupeň pohotovosti, spuštěný teprve podruhé v historii, v Bruselu potrvá, zatím není jasné. Příslušné úřady situaci vyhodnocují každý den. V ostatních částech Belgie je pohotovost na stupni tři, tedy o jednu úroveň nižším.