V EU začaly volby do Evropského parlamentu. První volí Nizozemci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

V Evropské unii začaly volby do Evropského parlamentu. Jako první hlasují Nizozemci, krátce po nich se připojují Britové. V obou zemích jsou hlavními favority na vítězství euroskeptické a krajně pravicové strany. Češi budou pro nové europoslance hlasovat v pátek a v sobotu.

Celé volby skončí v neděli 25. května v jedenáct hodin večer, kdy se začnou zveřejňovat výsledky. Po několika měsících volebních kampaní vybírá více než 380 milionů Evropanů z 28 zemí celkem 751 nových europoslanců.

V Evropě stále pokračuje zotavování z hluboké finanční krize, nezaměstnanost v některých zemích je vysoká a hospodářský růst nízký. V souvislosti s tím se očekává, že protiunijní a extremistické strany získají podporu nejen v Nizozemsku a Británii. Například ve Francii jsou favority nacionalisté z Národní fronty, kteří by mohli získat až 23 procent hlasů.

Nizozemci zveřejní první odhady výsledků již ve čtvrtek večer po uzavření volebních místností. Britové plánují oznámit výsledky až v neděli po skončení hlasování v celé EU.

Od roku 1979, kdy se konaly první přímé volby do Evropského parlamentu, neustále klesá volební účast. V roce 2009 byla 43 procent a letos se očekává okolo čtyřiceti procent.