V eurozóně má práci nejméně lidí za posledních sedm let

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Počet zaměstnaných lidí v eurozóně dosáhl během posledního čtvrtletí loňského roku nejnižší hodnoty za téměř sedm let. Zaměstnanost v 17 zemích měnové unie spadla o 0,3 procenta na 145,7 milionu lidí, na nejnižší hodnotu od prvních třech měsíců roku 2006.

Ve stejném období roku 211 mělo práci 146,8 milionu lidí. To znamená, že během loňského roku ztratil práci více než milion obyvatel eurozóny. Zaměstnanost klesala především v nejvíce zadlužených zemích, oproti předchozímu čtvrtletí spadla v Portugalsku o dvě procenta, ve Španělsku o 1,4 procenta na Kypru o 1,3 procenta a v Itálii o 0,4 procenta. Data z Řecka a Irska zatím chybí.

Někteří členové eurozóny ale dokázali pracovní místa vytvořit. Německo přidalo 0,1 procenta, Rakousko 0,2 procenta a Lucembursko 0,6 procenta.

V celé Evropské unii zaměstnanost klesla o 0,2 procenta. Mimo eurozónu se nejhůře dařilo Litvě a Bulharsku, k premiantům celé unie se naopak řadí Lotyšsko a Polsko s růstem 0,6, respektive 0,4 procenta. V Česku se počet nových a zanikajících míst vyrovnal.

Zaměstnanost v EU a eurozóně (100=1. čtvrtletí 2005) Zaměstnanost v EU a eurozóněZaměstnanost v EU a eurozóně | EurostatZdroj: Eurostat

Pokles počtu zaměstnaných ukazuje na to, že Evropa v dohledné době nebude schopna snižovat míru nezaměstnanosti. Ta v lednu v eurozóně vystoupila na rekordních 11,9 procenta a v celé EU na 10,8 procenta. Nejvyšší je míra nezaměstnanosti ve Španělsku a Řecku, kde převyšuje 26 procent.

Ekonomové čekají, že hospodářství eurozóny oživí až v roce 2014 a příští rok také začne klesat míra nezaměstnanosti, avšak velmi pomalu. „I s oživením zůstane podíl lidí bez práce po celé Evropě tvrdošíjně vysoký. Odhadujeme, že do konce roku 2017 bude míra nezaměstnanosti stále nad 11 procenty,“ řekla agentuře Reuters ekonomka Marie Dironová ze společnosti Ernst & Young.