V Halabu se znovu bojuje, autobusy určené k evakuaci odjely prázdné

Halab

Halab Zdroj: reuters

Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Vojáci v Aleppu
Aleppo
66
Fotogalerie

Vládní letadla dnes obnovila bombardování zbývajících povstaleckých čtvrtí v syrském Halabu, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Z místa jsou hlášeny také útoky dělostřeleckých jednotek a palba. Příměří dohodnuté v úterý Ruskem a Tureckem tak v zásadě skončilo. Zároveň byla pozastavena dohoda o evakuaci povstalců i obyvatel z posledních bašt rebelů na východě města, přistavené autobusy odjely prázdné.

Z porušení klidu zbraní se vzájemně obviňují režim v Damašku a povstalci. Podle SOHR dnes v sektoru povstalců zahynuli nejméně dva lidé, syrská státní televize informovala o sedmi mrtvých civilistech ve čtvrti Bustán al-Kasr, kterou vláda v pondělí znovu získala. "Jsme zase tam, kde jsme byli," řekl podle agentury AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Mediální sekce libanonského Hizballáhu, který stejně jako íránské milice bojuje po boku syrských vládních jednotek, podle agentury Reuters oznámila, že na opuštění Halabu čeká 15 tisíc lidí, včetně 4000 bojovníků.

Evakuace měly začít dnes brzy ráno. Na hlavní výjezdové cestě z města čekalo s nastartovanými motory asi dvacet autobusů. Další desítka autokarů stála poblíž, nikdo do nich nenastoupil a vozy odjely. Rebelové z prostojů obvinili íránské milice. Představitelé dvou skupin povstalců a zástupce OSN sdělili Reuters, že Írán si klade nové podmínky pro příměří i evakuační dohodu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil z obstrukcí při evakuaci syrskou vládu a další skupiny. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak oznámil, že později odpoledne bude o situaci v Halabu hovořit po telefonu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. "Situace v Halabu je velmi křehká a komplikovaná," uvedl Erdogan v televizním projevu.

Světová média většinou neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Halabu, situace v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací k nim patří seskupení s názvem Dobytí Halabu (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak radikálnějších. V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je Asadův režim.

Ischinger: Západ v Sýrii ztratil věrohodnost i schopnost pomoci

Západ svou chybnou politikou ztratil ve válce v Sýrii věrohodnost i schopnost pomoci civilistům. Řekl to předseda každoroční mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger. Jako nejednotnou, nerozhodnou a opožděnou kritizovali reakci Západu také experti německé vládní strany CDU i opozičních Zelených, uvedl dnes server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Nelze požadovat sesazení diktátora a pak složit ruce do klína a doufat, že odstoupí dobrovolně. Se ztrátou své věrohodnosti prohrál Západ i schopnost přijít na pomoc syrskému obyvatelstvu," řekl Ischinger. Ten působil jako diplomat při OSN, NATO, EU i OBSE a na německých ambasádách v Paříži, Londýně a Washingtonu."Mělo existovat něco jako společná politika Západu, společná nabídka Rusku ke spolupráci ve vzduchu i na zemi, odhodlanost chránit se v nouzi sami a oznámení, že na ruské vojenské angažmá odpovíme hospodářskými sankcemi. Nic z toho se nestalo," uvedl šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

"Západ se nezabýval Sýrií, když tam bylo 250 tisíc mrtvých, ale až když přišlo prvních 10 tisíc uprchlíků," řekl zahraničněpolitický mluvčí Zelených a poslanec Omid Nouripour. "Tato ignorance vytvořila vakuum, které (ruský prezident Vladimir) Putin vyplnil bombami," dodal v narážce na ruskou vzdušnou podporu jednotek syrského prezidenta Bašára Asada.