V Indii se po zřícení ledovce pohřešují desítky lidí. Akciím se dařilo nejvíce od amerických voleb

Na severu Indie se odlomil kus ledovce a zřítil se do tamní přehrady a protrhl její hráz, což způsobilo záplavy. Během přírodní katastrofy zahynulo nejméně čtrnáct lidí a dalších 170 se pohřešuje.

Na severu Indie se odlomil kus ledovce a zřítil se do tamní přehrady a protrhl její hráz, což způsobilo záplavy. Během přírodní katastrofy zahynulo nejméně čtrnáct lidí a dalších 170 se pohřešuje. Zdroj: Blesk

Tragédie v Indii.
Tragédie v Indii.
Tragédie v Indii.
Na severu Indie se odlomil kus ledovce a zřítil se do tamní přehrady, což způsobilo záplavy. Během přírodní katastrofy zahynulo nejméně čtrnáct lidí a dalších 170 se pohřešuje.
Burzy v USA mají za sebou nejlepší týden od začátku listopadu, kdy se konaly prezidentské volby.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Katastrofa v Indii

Nejméně čtrnáct lidí zemřelo a dalších 170 se pohřešuje v severoindickém státě Uttarákhand. V neděli se tam odlomil kus himálajského ledovce a zřítil se do přehrady v údolí řeky Dhauliganga. Ledovec posléze protrhl hráz vodní nádrže, což způsobilo obrovskou záplavu. Masa vody následně strhla mosty a zničila silnice. Většina pohřešovaných jsou zřejmě zaměstnanci dvou vodních elektráren. Do regionu byly vyslány stovky vojáků. Zatím se podařilo zachránit 25 osob. Svou solidaritu s rodinami obětí již vyjádřili indický premiér Naréndra Módí a britský ministerský předseda Boris Johnson.           

Čína zatkla australskou novinářku

Australská byznysová reportérka Cheng Leiová, která je už od loňského srpna zadržována v Číně, byla formálně zatčena pro podezření ze špionáže. V pondělí to podle CNN oznámilo australské ministerstvo zahraničí. Australská vláda zároveň vyjádřila o svoji občanku obavy. Čínské úřady případ zatím nekomentovaly. Leiová, která dříve pracovala například pro CNBC, působila od roku 2012 v čínské státní televizi CGTN. Nyní je ve vazbě v Pekingu. Mezi Austrálií a Čínou panuje v poslední době velké napětí. Oba státy stojí de facto na pokraji obchodní války.      

Z trhů a burz 

Skvělý týden pro akcie 

Americké burzy mají za sebou nejlepší týden od listopadu minulého roku, kdy se v USA konaly prezidentské volby. Index Dow Jones se za posledních pět pracovních dnů zvýšil o 3,89 procenta. S&P 500 přidal 4,65 procenta a Nasdaq Composite newyorské burzy Nasdaq, která dnes slaví padesát let od svého založení, zpevnil o 6,1 procenta. V prvním únorovém týdnu se dařilo i akciím v Evropě. Německý DAX a francouzský CAC 40 posílily o více než čtyři a půl procenta. Panevropský STOXX Europe 600 se zlepšil o 3,46 procenta a britský FTSE 100 vyrostl o 1,28 procenta.  

Dodavatel Applu jedná o svém prodeji

Britský výrobce počítačových čipů Dialog Semiconductor, mezi jehož klienty patří i společnost Apple, v neděli oznámil, že vede pokročilé rozhovory o sloučení se svým japonským konkurentem Renesas Electronics. Renesas chce odkoupit Dialog za zhruba 4,9 miliardy eur, tedy asi 126,3 miliardy korun. Zatím ale není jasné, kdy se transakce uskuteční. Akcie britské firmy, které se obchodují na německé burze, vzrostly od začátku letošního roku o 25 procent. Aktuálně stojí 56,12 eura za akcii. 

Tweet dne

„Kdo vypustil doge?“

Prakticky cokoliv, co napíše nejbohatší muž světa a šéf automobilky Tesla Elon Musk na Twitter, má automaticky dopad. Kryptoměna dogecoin vyšplhala po tomto jeho příspěvku o více než dvacet procent na rekordní hodnotu 8,2 centu a dosáhla tržní kapitalizace 10,5 miliardy dolarů. Posléze ale opět klesla.       

Stane se dnes

  • Rozvolňování antikoronavirových opatření dnes začne například v Rakousku, Dánsku nebo v Nizozemsku. Rakušané otevírají obchody, muzea, kadeřnictví, zoologické zahrady a částečně i školy. Zároveň posilují kontroly na hranicích se všemi sousedy včetně Česka. 
  • Už třetí den v řadě pokračují pouliční protesty v barmském Rangúnu. Občané demonstrují proti vojenskému převratu a zadržování zvolené vůdkyně civilní vlády Do Aun Schan Su Ťij.
  • V Hongkongu začíná soud se skupinou prodemokratických aktivistů. Je mezi nimi i bývalý zákonodárce Leung Kwok-hung.