V Indii vypukla rajčatová krize. Země zároveň zakázala vývoz bílé rýže, ovlivní to globální ceny

Prodejce zeleniny aranžuje rajčata na trhu v Ahmedabadu v Indii.

Prodejce zeleniny aranžuje rajčata na trhu v Ahmedabadu v Indii. Zdroj: ČTK / AP / Ajit Solanki

Silné monzumové deště a záplavy v Indii vyvolaly rozsáhlou krizi na tamním trhu s potravinami, která může ovlivnit dostupnost a ceny v globálním měřítku. Za kilogram rajčat, která jsou pro indickou kuchyni zásadní, tam nyní lidé platí o 700 procent více než v lednu. Cena kolem 178 indických rupií (46,73 korun českých) vyvolala v zemi poprask, kvůli kterému vláda sáhla k regulacím trhu. Deště zároveň zasáhly pěstování rýže, která během posledních 12 měsíců podražila o více než 11 procent. Indie v důsledku toho zakázala bílou rýži ze země vyvážet.

Rajčata jsou klíčovou surovinou indické kuchyně, neboť se přidávají do každého jídla. Mnoho domácností se jich muselo ovšem kvůli jejich ceně vzdát. Trpí kvůli tomu i tamní byznys fastfoodového řetězce McDonald’s. Nedostupná rajčata z nabídky vyřadil ve většině svých prodejen v severní a východní Indii. Surovina tak zmizela ze všech hamburgerů a wrapů. V pobočce, která se nachází ve městě Delhi, dostane zákazník nejvýše sáček s rajčatovým kečupem. 

Vláda dotuje cenu rajčat

Indická vláda v reakci na rajčatovou krizi zahájila program prodeje rajčat za dotované ceny a nasazovala mobilní dodávky této zeleniny na mnoha místech. Tento krok sice měl určitý pozitivní dopad na ceny, ale i přesto jsou rajčata pro spotřebitele v zemi s 1,4 miliardy obyvatel stále neúnosně drahá. V Indii obecně platí, že rajčata jsou dražší v deštivých měsících červenci a srpnu, ale letos byl nárůst cen neobvykle vysoký.

Rostoucí ceny zasáhly převážně nižší a střední vrstvu, které zastupují většinu populace. Lidé tak začali krást rajčata přímo z polí nebo se rozhodli unést nákladní auta, která rajčata převážela. Tamní média informovala i o potyčkách, kdy například na západě Indie ve městě Pune prodejce zeleniny údajně praštil zákazníka váhou za to, že se s ním o cenu rajčat hádal.

Ironií této rajčatové krize je, že před téměř dvěma měsíci indičtí farmáři vyhazovali bedny plné rajčat na silnice, protože jejich cena na velkoobchodním trhu klesla na dvě až tři indické rupie za kilogram. Důvodem bylo, že nabídka naopak převyšovala poptávku.

Rýže musí zůstat doma, vyhlásila vláda

K dalšímu zásahu do trhu přistoupila vláda v souvislosti s růstem cen rýže. Podle vládního oznámení Indie zakázala s okamžitou platností vývoz bílé rýže. Toto opatření bylo přijato v reakci na pozdní začátek sezonních monzunových dešťů, které poškodily úrodu a vyvolaly obavy z nedostatku produkce.

Vláda doufá v to, že zákazem zabrání zvyšování domácích cen. Tento krok má ale také za cíl udržet dostupnost rýže na vnitřním trhu a minimalizovat negativní dopady na spotřebitele. Zároveň se Indie snaží zajistit, aby potravinová situace zůstala stabilní i vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám.

Vláda oznámila, že zemědělci stále budou moci vyvážet jiné druhy rýže včetně dlouhozrnné basmati.

Zrušení vývozu rýže vyvolává obavy z inflace na globálních potravinových trzích, jelikož Indie je jedním z hlavních světových vývozců rýže, představujícím více než 40 procent celosvětového obchodu s touto plodinou. Zároveň je druhým největším producentem rýže na světě hned po Číně. V minulém roce dodávky rýže z Indie dosáhly dokonce rekordního objemu 22,2 milionu tun.

Indický zákaz vývozu může mít významné dopady na celosvětové potravinové trhy. Omezení vývozu může zvýšit ceny a ovlivnit dostupnost této důležité plodiny pro spotřebitele i pro jiné zemědělské obory.